Draf Pindaan Akta Membaharui Undang-Undang Adalah Sulit - Kurup - Berita Semasa | mStar

Draf Pindaan Akta Membaharui Undang-Undang Adalah Sulit - Kurup

Diterbitkan: Khamis, 15 September 2016 4:49 PM

Joseph Kurup.

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Majlis Perundingan Malaysia Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Taoism Malaysia (MCCBCHST) tidak dijemput untuk berdialog dengan kerajaan berhubung cadangan pindaan Akta Membaharui Undang-undang (Perkahwinan dan Perceraian) 1976 kerana draf pindaan itu adalah sulit, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Joseph Kurup.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Majlis berkenaan bahawa mereka tidak dijemput untuk berdialog.

"Kami telah mengumpulkan pandangan mereka dan akan membincangkan dengan  lebih lanjut," katanya selepas melancarkan sambutan Hari Malaysia anjuran Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Kuala Lumpur dan Selangor (KLSCCCI) di sini Khamis.

Turut hadir ialah Presiden KLSCCCI, Datuk Ter Leong Yap.

Pada 25 Ogos lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan bahawa kabinet bersetuju membentangkan cadangan untuk meminda Akta berkenaan pada persidangan Parlimen akan datang.

Najib berkata ia sebahagian daripada usaha kerajaan untuk menangani isu penukaran agama dan menambah cadangan pindaan itu akan diselaraskan secepat mungkin oleh Kementerian Dalam Negeri. - BERNAMA

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan