Ibadah Korban 'Lembu Sado' Manfaat 2,000 Keluarga - Berita Semasa | mStar

Ibadah Korban 'Lembu Sado' Manfaat 2,000 Keluarga

Diterbitkan: Selasa, 13 September 2016 11:51 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA TERENGGANU: Lembu 'sado' seberat satu tan yang disembelih dalam ibadah korban di sini menghasilkan daging yang lebih banyak daripada biasa hingga mampu memberi manfaat kepada 2,000 keluarga.

Proses penyembelihan lembu Charolais berusia tiga tahun itu yang tiga kali lebih besar daripada lembu biasa disaksikan lebih 1,000 orang di tapak penyembelihan berhampiran Masjid Datuk Amar dekat Losong seawal pukul 8 pagi Selasa.

Pakej korban lembu itu dijual pada kadar RM2,000 untuk setiap bahagian yang diuruskan oleh Badan Ukhwah Darul Iman (BUDI Losong).

Pengerusinya Zulfadzli Hasan berkata pihaknya memang berhasrat mahu menyediakan lembu yang beratnya 350 kilogram dan ke atas.

"Kawan beritahu saya kalau hendak yang berat lebih 350 kilogram memang ada, tetapi harganya ialah RM16,000 kerana beratnya satu tan.

"Apabila kami pergi berjumpa peladang itu di Telemong, Hulu Terengganu, rupanya peladang itu adalah kawan saya. Dia bermurah hati beri diskaun dan menjualnya pada harga RM13,000 sahaja," katanya kepada pemberita.

Video lembu yang dimuat naik dalam Facebook menerima view sebanyak 7,400 dan ia turut digelar sebagai lembu gergasi dan lembu sado oleh netizen.

Beliau berkata pihaknya menjangka dapat mengagihkan daging korban kepada 1,500 hingga 2,000 keluarga di sekitar Losong dengan agihan seberat setengah atau sekilo bagi setiap bungkusan.

Seorang kakitangan swasta dari Dungun, Wan Muhd Rihdwan Wan Zaki, 37, berkata beliau singgah di Losong untuk memberi peluang kepada dua anaknya melihat sendiri proses penyembelihan lembu korban itu sebelum pulang ke kampung isterinya di Besut.

"Meriah betul rasanya sebab semua orang berpusu-pusu datang hingga menyebabkan kesesakan berlaku di jalan utama. Kami turut merakam video dan gambar sebagai kenangan ibadah korban itu untuk ditunjukkan kepada keluarga kami di kampung kerana peristiwa seperti ini jarang berlaku," katanya.
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan