Jawatankuasa Khas Kaji Keperluan Akta Baharu Tangani Jenayah Seksual - Berita Semasa | mStar

Jawatankuasa Khas Kaji Keperluan Akta Baharu Tangani Jenayah Seksual

Diterbitkan: Selasa, 6 September 2016 5:35 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Bertindak Jenayah Seksual akan membuat kajian berhubung keperluan mewujudkan undang-undang baharu yang lebih khusus bagi menangani jenayah seksual terhadap kanak-kanak.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Azalina Othman Said berkata keperluan undang-undang itu berikutan senario semasa jenayah membabitkan kanak-kanak selain halangan untuk sabitan seperti beban bukti yang perlu ditanggung oleh mereka.

"Terdapat beberapa senario yang baru berlaku seperti dalam kes Richard Huckle di mana kanak-kanak menjadi umpan kepada jenayah seksual melalui sistem online

"Selain daripada itu, tidak banyak sabitan yang berlaku kerana beban bukti yang dibawa oleh kanak-kanak mempunyai pelbagai cabaran terutamanya dalam keterangan bersama," katanya dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat pertama jawatankuasa itu di sini pada Selasa.

Katanya, kajian mengenai undang-undang itu juga akan mengenal pasti sama ada kanak-kanak perlu diberikan beban bukti yang berbeza kerana usia mereka berbanding jenayah biasa melibatkan orang dewasa.

Azalina berkata, terdapat situasi di mana kes membabitkan jenayah seksual kanak-kanak diklasifikasikan sebagai jenayah biasa dan atas faktor bukti dan saksi, ia mungkin memakan masa yang lama untuk diselesaikan.

"Kanak-kanak pun sudah dewasa dan kadang-kadang mereka pun malu untuk memberi keterangan ataupun mungkin mereka lupa," katanya.

Azalina berkata, selain daripada undang-undang baharu, jawatankuasa itu turut mengkaji keperluan mewujudkan mahkamah khas yang terdiri daripada hakim dan pendakwa raya yang pakar untuk mengendalikan kes jenayah seksual kanak-kanak.

Selain itu, katanya, jawatankuasa itu juga akan mengkaji mengenai keperluan mewujudkan pengkhususan pasukan pakar mengenai elemen jenayah seksual kanak-kanak di agensi-agensi berkaitan seperti Polis Diraja Malaysia.

Katanya, semua kajian itu dijangka diselesaikan selepas dua minggu sebelum dibentangkan ke kabinet untuk perbincangan lanjut.

Tags / Kata Kunci: Jenayah Seksual , Azalina Othman Said
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan