Perangkap Nyamuk Solar Dipasang Di Kawasan Rekreasi, PPR - Noh - Berita Semasa | mStar

Perangkap Nyamuk Solar Dipasang Di Kawasan Rekreasi, PPR - Noh

Diterbitkan: Ahad, 4 September 2016 10:52 PM

Noh Omar.

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan akan mewajibkan pemasangan perangkap nyamuk solar bagi setiap projek Program Perumahan Rakyat (PPR) baharu dan projek menaik taraf kawasan rekreasi di bawah selenggaraan kementerian.

Menterinya, Tan Sri Noh Omar berkata, cadangan yang akan dilaksanakan dalam tempoh terdekat itu merupakan antara langkah mengurangkan kes demam denggi dan mencegah penularan virus Zika di negara ini.

"Pemasangan perangkap nyamuk solar ini akan diletakkan sebagai satu aspek yang wajib dipasang oleh setiap kontraktor yang menaik taraf kawasan rekreasi dan yang membina PPR baharu. 

"Ia banyak digunakan di luar negara terutama Hong Kong, ia boleh berfungsi tanpa tenaga elektrik kerana menggunakan tenaga solar yang boleh diletakkan di atas padang dan taman perumahan," katanya dalam sidang media selepas merasmikan Persidangan Perwakilan Umno Bahagian Kelana Jaya, di sini Ahad.

Katanya, jumlah unit perangkap nyamuk solar dan saiz yang bakal dipasang bergantung kepada keluasan sesebuah kawasan. 

Pada Khamis, Malaysia mencatatkan kes virus Zika pertama apabila seorang wanita dari Klang, disahkan positif dijangkiti virus itu, selepas pulang dari Singapura pada 21 Ogos.

Pada Sabtu, Kementerian Kesihatan mengesahkan kes virus Zika tempatan pertama membabitkan seorang lelaki berusia 61 tahun dari Likas, yang menjadikannya kes kedua virus itu di negara ini. 

Bagaimanapun, lelaki itu disahkan meninggal dunia akibat komplikasi masalah jantung yang dialaminya. - Bernama

Tags / Kata Kunci: Zika , Noh Omar
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan