Bangsa Johor Bukan Pemisah, Tetapi Muafakat Pelbagai Kaum

Diterbitkan: Khamis, 25 Ogos 2016 3:04 PM

Mohamed Khaled Nordin

Mohamed Khaled Nordin.

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Kebangkitan nasionalisme Johor dalam apa cara sekalipun tidak bertujuan untuk menjurus kepada perpisahan daripada Persekutuan Malaysia, kata Menteri Besar Johor, Datuk Mohamed Khaled Nordin.

Beliau berkata, Johor adalah sebuah negeri yang membentuk Persekutuan Malaysia dan akan terus mendukung hubungan eratnya dengan Kerajaan persekutuan.

Katanya, Bangsa Johor merupakan satu identiti politik Johor yang menjurus kepada perpaduan dan sikap muhibah. 

"Ia menyeru kepada muafakat pelbagai kaum, malah menyatukan segala kerencaman bangsa, agama dan keturunan di bawah satu identiti kenegerian yang bersandarkan kepada keharmonian, persefahaman dan toleransi. 

"Bangsa Johor yang bersatu padu, maju,harmoni dan berada dalam keadaan terbaik bukan sahaja akan menjadikan Johor dan masyarakatnya lebih baik, malah akan menjadikan Malaysia dan masyarakatnya juga lebih baik.

"Ia dengan sendirinya akan mengukuhkan Malaysia sebagai sebuah Persekutuan. Negeri-negeri yang kuat, dengan masyarakat yang kuat akan membentuk persekutuan yang kuat," katanya dalam satu kenyataan pada Khamis.

Beliau berkata demikian bagi mengulas pandangan bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad di sebuah forum pada Rabu mengenai Bangsa Johor bahawa semua negeri perlu memperjuangkan semangat sebagai rakyat Malaysia, dan bangsa kenegerian hanya boleh meruntuhkan perpaduan.

Mohamed Khaled berkata, nasionalisme Johor dan konsep Bangsa Johor adalah identiti unik yang telah lama sebati dengan Johor dan amalan masyarakatnya. 

"Seawal 1920an apabila DYMM Almarhum Sultan Sir Ibrahim memperkenal dan menggunakan istilah tersebut. Ini bermakna, penggunaan Bangsa Johor sudah wujud lebih awal dari kemerdekaan dan kewujudan Malaysia," ujarnya.

Sehubungan itu, beliau menyeru semua pihak supaya meneladani kebangkitan Johor dan nasionalismenya, serta menjadi pacuan moral untuk lebih menghargai kepelbagaian berbangsa dan bernegara secara progresif dan sihat.

Tags / Kata Kunci: Mohamed Khaled Nordin , Bangsa Johor

iklan

Video

Khamis, 27 Julai 2017 3:00 PM

Aksi Separuh Bogel Tu Kisah Lamalah!

Khamis, 27 Julai 2017 12:30 PM

Mal Imran Artis Bermusim?

Khamis, 27 Julai 2017 9:00 AM

Panas! Hisyam Hamid & Aaron Aziz Bergaduh?

Rabu, 26 Julai 2017 3:46 PM

Saya Bukan Artis Murahan! - Elvina

Selasa, 25 Julai 2017 3:00 PM

Aaron Abdul Iras Sudirman?

Selasa, 25 Julai 2017 12:00 PM

Eyka Farhana Diusik Minta Nombor Telefon

Selasa, 25 Julai 2017 9:00 AM

Tauke Jambu Tak Sabar Naik Pelamin

Kolumnis

iklan

Iklan