Kota Iskandar Jadi Lokasi Buru Pokemon - Berita Semasa | mStar

Kota Iskandar Jadi Lokasi Buru Pokemon

Diterbitkan: Rabu, 10 Ogos 2016 11:22 AM

(Ubah saiz teks)

ISKANDAR PUTERI: Pusat pentadbiran negeri Kota Iskandar kini bukan sahaja menjadi lokasi untuk kebanyakan agensi kerajaan Johor, tetapi turut menjadi 'kediaman' Pokemon.

Kawasan ini menjadi antara kawasan paling panas di kalangan pemain permainan realiti popular, Pokemon GO.

Sekumpulan pelajar universiti swasta, yang telah membuat penggambaran video untuk tugasan mereka, dilihat bergilir-gilir giliran untuk berada di salah sebuah PokeGyms di sini.

Shannon Teo, 22, berkata dia dan lima rakan kumpulannya meninggalkan kampus mereka di Seri Alam pada pukul 10 pagi untuk membuat penggambaran video dan gembira apabila mendapati pelbagai pilihan watak Pokemon wujud di situ, membolehkan ia ditangkap.

"Pokemon GO membuatkan penggambaran video di bawah panas matahari jauh lebih menyeronokkan," kata pelajar multimedia tahun kedua ini ketika ditemui The Star, Selasa.

Replika mahkota gergasi di hadapan Istana Bukit Serene di Jalan Skudai, juga menjadi PokeGym dan menjadi satu lagi tempat popular di kalangan pemain, termasuklah seorang eksekutif akaun yang berusia 30 tahun, Sham Md Nasrin.

"Saya dalam perjalanan untuk makan tengah hari bersama rakan sekerja dan menyedari bahawa replika mahkota itu sebenarnya adalah PokeGym. Jadi, kami mengambil keputusan untuk segera berhenti dan bertempur. Malangnya, kami kalah," katanya sambil ketawa.

Seorang juruteknik komputer, yang hanya mahu dikenali sebagai Sia, 28, berkata dia menggunakan sepenuhnya hari cuti untuk memburu Pokemon di Legoland Malaysia, di mana di situ terdapat banyak PokeStop.

"Pada hujung minggu lalu, saya menangkap Pokemon di Danga Bay dan bertemu rakan-rakan yang mencadangkan supaya saya pergi ke Legoland," katanya.

Perkhidmatan kereta Grab turut menawarkan diskaun istimewa sebanyak RM5 kepada pelatih Pokemon GO bagi kereta yang dinaiki untuk pergi, atau dari mana-mana PokeArea di Johor Baru, Pulau Pinang dan Lembah Klang dari sekarang hingga 15 Ogos.

Pokemon GO telah menjadi kegilaan di seluruh dunia sejak pelancarannya di negara-negara terpilih pada 6 Julai lalu. Ia boleh dimain di Malaysia pada Sabtu lepas.
Tags / Kata Kunci: Pokemon Go , Kota Iskandar
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan