Wartawan Veteren Sokong Semangat Perpaduan - Berita Semasa | mStar

Wartawan Veteren Sokong Semangat Perpaduan

Diterbitkan: Jumaat, 5 Ogos 2016 11:40 AM

Johan menyokong AnakAnakMalaysia Walk kerana ia adalah cara yang baik untuk membawa rakyat Malaysia bersatu.

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Mandi lumpur, berenang di sungai dan menonton opera tradisional Cina dan Melayu bersama rakan-rakan dari pelbagai kaum dan latar belakang menjadi kenangan terindah zaman kanak-kanak Tan Sri Johan Jaaffar.

Ia menjadi memori yang berharga kepadanya sehingga hari ini.

Membesar di Sungai Balang, Muar, wartawan veteran itu berkata beliau masih berhubung dengan rakan-rakan dari zaman kanak-kanak yang kebanyakannya berbangsa Cina melalui aplikasi WhatsApp.

"Kami berkubang bersama-sama, kita berenang di dalam sungai bersama-sama. Saya menonton opera Cina dengan mereka, dan mereka menyertai saya untuk menonton 'bangsawan' (teater Melayu tradisional).

"Satu-satunya masa kita berpisah adalah apabila kita pulang ke rumah masing-masing," kata beliau.

Johan yang merupakan seorang kolumnis untuk The Star sangat percaya kepada perpaduan.

"Salah satu prinsip yang saya pegang dan dekat di hati pastinya adalah perpaduan dan ia telah ditunjukkan dalam tulisan saya selama bertahun-tahun. Nilai yang sama saya semai dalam diri lima orang anak-anak saya.

"Saya sentiasa mengajar mereka untuk bekerja dengan orang lain dan menerima semangat perpaduan," katanya.

Kepercayaannya dalam perpaduan kini telah diterjemahkan kepada tindakan apabila beliau mendaftar untuk menyertai Anak-Anak Malaysia Walk 2016.

Beliau berkata acara itu adalah istimewa kerana ia dapat mengumpul rakyat berbilang kaum.

"Simboliknya penting bagi saya kerana kita dapat berjalan bersama-sama, bergerak ke hadapan dengan keyakinan dan pada masa yang sama bergerak bersama-sama sebagai sebuah negara," katanya.


Azman Ujang akan menyertai Anak-Anak Malaysia Walk 2016 bagi menyokong kempen yang dianjurkan oleh The Star dan Eco World.

Bagi rakan wartawan, Datuk Seri Azman Ujang yang dibesarkan di Sarawak, perkauman hampir tidak wujud dalam perbendaharaan kata semasa beliau membesar.

"Ada banyak perkara yang boleh dipelajari dari Sabah dan Sarawak. Terdapat keharmonian kaum dan perpaduan yang lengkap dan mereka tidak bergaduh di sana," katanya yang juga Pengerusi Bernama.

Azman menegaskan bahawa orang Melayu di Sarawak adalah minoriti dan mereka telah menerima kaum lain seperti Dayak, Iban dan Cina.

"Orang ramai perlu melihat gambaran yang lebih besar dan tidak begitu berfikiran sempit," katanya.

Beliau berkata perkahwinan campur adalah sebahagian budaya yang berlaku dalam masyarakat Sarawak termasuk keluarganya sendiri.

"Ibu bapa saya mempunyai 10 anak dan ramai daripada adik-beradik saya  berkahwin campur. Kami merayakan pelbagai perayaan seperti Hari Raya dan Krismas," katanya.

Azman berkata, beliau menyokong Anak-Anak Malaysia Walk 2016 sebagai satu cara bagi rakyat Malaysia untuk bersatu.

Katanya, perpecahan berlaku apabila rakyat Malaysia mempolitikkan segala-galanya.

"Ada banyak yang boleh kita lakukan di negara ini jika kita tidak menghabiskan banyak masa dengan berbalah," katanya.

Anak-Anak Malaysia Walk 2016 yang akan diadakan menjelang sambutan Hari Kebangsaan akan bermula di Pusat Bandar Bukit Bintang pada 14 Ogos.

Peserta akan berjalan sejauh 3.4 kilometer bermula dari persimpangan Jalan Imbi dan Jalan Pudu di tapak bekas Penjara Pudu.

#AnakAnakMalaysia Walk dianjurkan oleh Kumpulan Media Star dengan kerjasama EcoWorld.

penaja lain untuk acara tersebut termasuk Proton, Panasonic Tenaga Nasional dan YES.

Untuk maklumat lanjut, hubungi 03-7967 1388, sambungan 1432/1529/1243 dari Isnin hingga Jumaat antara pukul 9 pagi hingga 5 petang.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan