Malaysia Minta Pelaksanaan DOC Yang Berkesan Di Laut China Selatan - Berita Semasa | mStar

Malaysia Minta Pelaksanaan DOC Yang Berkesan Di Laut China Selatan

Diterbitkan: Khamis, 14 Julai 2016 10:17 AM

-foto AP

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Malaysia komited dan meminta semua pihak memastikan pelaksanaan yang berkesan terhadap Deklarasi Tatalaku (DOC) Pihak-pihak di Laut China Selatan secara keseluruhannya, serta kesimpulan awal mengenai Kod Tatalaku (COC) seperti yang dipersetujui antara China dan negara ASEAN.

Wisma Putra dalam kenyataan di sini berkata Malaysia percaya semua pihak berkaitan mampu menyelesaikan pertikaian secara aman dengan menghormati sepenuhnya proses diplomatik dan perundangan serta undang-undang antarabangsa dan Konvensyen Undang-Undang Laut Antarabangsa (UNCLOS) 1982.

Malaysia percaya ia adalah penting untuk mengekalkan keamanan, keselamatan dan kestabilan menerusi kawalan diri daripada menjalankan aktiviti yang mampu menambahkan kesulitan atau meningkatkan ketegangan, serta mengelakkan ancaman atau menggunakan kekerasan di Laut China Selatan," menurut kenyataan itu.

Kenyataan itu menambah bahawa Malaysia juga sedar Tribunal Timbang Tara di bawah Lampiran VII UNCLOS 1982 telah membuat keputusannya semalam.

Malaysia mahukan keamanan dan kestabilan di Laut China Selatan dan percaya China dan semua pihak yang berkaitan boleh mencari cara terbaik untuk mengadakan dialog yang sihat dan rundingan sambil menegakkan kedaulatan undang-undang untuk keamanan dan keselamatan di rantau ini.

Dalam keputusan bersejarah, Mahkamah Tetap Timbang Tara di The Hague semalam membuat keputusan yang tidak memihak kepada China dalam pertikaian maritimnya dengan Filipina.

Ia memutuskan China tiada hak mengikut sejarah ke atas perairan yang kaya dengan sumber di Laut China Selatan itu serta mendapati China juga tiada alasan mengikut undang-undang untuk menuntut hak ke atas sumber di sana atas alasan ia berada dalam garisan 'nine-dash'.

China yang tidak mengambil bahagian atau mengiktiraf perbicaraan itu sejak ia bermula tahun lepas, menganggap keputusan itu sebagai 'satu pihak' sahaja.

Berikutan keputusan itu, China dalam kenyataannya berkata ia tidak menerima atau mengiktiraf keputusan tribunal berkenaan yang diadakan atas permintaan Filipina.

Tags / Kata Kunci: Laut China Selatan , DOC , COC , Wisma Putra
   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan