DUN Selangor Melangkaui Bidang Kuasanya Saman Hafarizam - Berita Semasa | mStar

DUN Selangor Melangkaui Bidang Kuasanya Saman Hafarizam

Diterbitkan: Khamis, 14 Julai 2016 5:11 PM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor melangkaui bidang kuasanya apabila ia mengeluarkan saman terhadap peguam Datuk Mohd Hafarizam Harun untuk menjawap tuduhan menghina Dewan, Mahkamah Persekutuan memutuskan pada Khamis.

Panel lima hakim dipengerusikan Hakim Besar Malaya Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinudin memutuskan tidak ada peruntukan dalam Perlembagaan Negeri Selangor yang memperuntukkan penghinaan yang dilakukan di luar sidang DUN.

Mohd Hafarizam menerima saman pada 12 April 2011, meminta beliau hadir pada perbicaraan Jawatankuasa Hak dan Kebebasan DUN untuk menjawap tuduhan menghina Dewan kerana didakwa menghantar surat tuntutan undang-undang kepada peguam mewakili Speaker DUN Selangor ketika itu, Datuk Teng Chang Khim meminta bayaran RM40,000 bagi kos perundangan berkaitan satu perintah mahkamah.

Teng pada 19 Jan 2011, mengisytiharkan kerusi DUN Pelabuhan Klang kosong, selepas mendakwa bekas ADUN Pelabuhan Klang Badrul Hisham Abdullah tidak hadir sidang DUN selama enam bulan tetapi Mahkamah Tinggi Shah Alam membatalkan perintah itu pada 18 Feb 2011 dan memerintahkan Teng membayar RM40,000 sebagai kos perundangan kepada Badrul Hisham. Mohd Hafarizam mewakili Badrul Hisham pada masa itu.

Jawatankuasa Hak dan Kebebasan DUN kemudiannya mendengar saman itu dan mendenda Mohd Hafarizam RM20,000 kerana menghina walaupun Mohd Hafarizam tidak hadir di hadapan jawatankuasa berkenaan.

Tags / Kata Kunci: DUN Selangor
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan