Kabinet Tolak Cadangan MKN Keluarkan Visa Untuk Pelancong Timur Tengah - Berita Semasa | mStar

Kabinet Tolak Cadangan MKN Keluarkan Visa Untuk Pelancong Timur Tengah

Diterbitkan: Rabu, 13 Julai 2016 4:29 PM

Nazri Aziz.

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kabinet menolak cadangan Majlis Keselamatan Negara (MKN) untuk memperkenalkan penggunaan visa kepada warga Timur Tengah yang memasuki Malaysia.

Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Seri Nazri Aziz berkata keputusan itu dibuat selepas perbincangan menyeluruh dalam mesyuarat Kabinet pada Rabu.

"Kami mengakui bahawa ancaman militan IS adalah satu perkara serius tetapi kami memutuskan untuk tidak mengkaji semula kaedah kemasukan visa bagi negara-negara Timur Tengah.

"Isu sebenar di sini adalah penguatkuasaan, jadi kami memerlukan kaedah saringan lebih ketat di pintu masuk ke Malaysia.

"Jika kita mahu menerima cadangan MKN, ia bermakna kita perlu mengkaji semula syarat kemasukan bagi semua negara, bukan sahaja di Timur Tengah," katanya pada sidang akhbar, Rabu.

Selain daripada pemeriksaan yang lebih ketat, Nazri juga memberi tiga sebab lain mengapa cadangan itu ditolak.

"Kajian semula keperluan visa sentiasa dua hala, jadi Malaysia tidak boleh membuat keputusan unilateral mengenai perkara ini.

"Selain itu, Malaysia mempunyai hubungan diplomatik yang baik dengan negara-negara sahabat di Timur Tengah, di mana kesemuanya adalah juga ahli-ahli OIC," katanya.

Tags / Kata Kunci: visa , Timur Tengah , Nazri Aziz , Kabinet
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan