26.6 Peratus Belia Malaysia Meluat Dengan Pekerjaan Sendiri - Berita Semasa | mStar

26.6 Peratus Belia Malaysia Meluat Dengan Pekerjaan Sendiri

Diterbitkan: Rabu, 13 Julai 2016 3:57 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kaji selidik terbaru SkootJobs.com mendapati 26.6 peratus responden yang terdiri daripada belia Malaysia tidak menyukai pekerjaan mereka.

Kaji selidik secara dalam talian itu, yang melibatkan lebih 15,000 belia berusia 18 hingga 35 tahun, juga mendapati 33 peratus daripada mereka bencikan pekerjaan masing-masing, manakala 25.3 peratus lagi menyatakan 'OK' dengan pekerjaan mereka.

Hanya 8.7 peratus mencintai pekerjaan masing-masing, manakala 6.1 peratus lagi menyukai kerjaya masing-masing, kata syarikat laman mencari pekerjaan itu dalam kenyataan pada Rabu.

Ketua pegawai eksekutifnya, Asim Qureshi, berkata: "Saya rasa keadaan kini semakin baik, tetapi kaji selidik ini menunjukkan bahawa masih banyak penambahbaikan yang boleh dilakukan.

"Apa yang boleh saya katakan ialah, kami dapati kini majikan semakin tekun berusaha berbanding beberapa tahun lepas untuk menjual diri mereka kepada pekerja.

"Kami dapat melihat perkara itu dari segi kualiti iklan yang mereka siarkan kerana mereka menyedari bahawa sekiranya ingin membina pasukan terbaik, mereka perlu menarik bakat terbaik juga dan berusaha dengan gigih untuk mengekalkan bakat sedia ada."

Menurut David Fernandez, ahli psikologi yang memiliki lebih 20 tahun pengalaman, dalam jangka panjang, perkara ini (pekerja yang tidak gembira dengan pekerjaan mereka) boleh menjejaskan majikan kerana produktiviti seseorang pekerja yang mencintai pekerjaannya adalah lebih tinggi daripada seseorang yang bencikan pekerjaannya.

"Sekiranya para majikan memberi lebih banyak perhatian terhadap statistik yang ada ini, ia tentu dapat banyak membantu dalam menangani tahap kes bunuh diri yang begitu membimbangkan di Malaysia. Ia merupakan punca kedua terbesar kematian dalam kalangan belia Malaysia," katanya.

Fernandez berkata cara paling mudah untuk mengatasi masalah pekerja yang tidak gembira dengan pekerjaan mereka ialah dengan membuat mereka berasa kehadiran mereka di tempat kerja adalah dialu-alukan dan memberi dorongan sewajarnya kepada mereka setiap masa.

Sementara itu, David Low daripada LaunchPad, syarikat yang mencari bakat tempatan dan asing, berkata majikan Malaysia perlu melihat perkara itu sebagai pembuka mata bagi mereka.

"Secara umumnya, di seluruh Malaysia, syarikat mengalami kadar pusing ganti pekerja yang tinggi dan perkara ini menjejaskan secara serius daya saing mereka.

"Kebanyakan syarikat menyalahkan sikap pekerja yang gemar menukar pekerjaan walaupun tawaran yang diterima tidaklah sebaik mana, namun mereka perlu sedar bahawa mereka juga menjadi punca utamanya kerana mereka tidak suka berbincang dengan bakat muda yang bekerja dengan mereka. Ini pun suatu kesilapan besar juga," katanya. - BERNAMA

Tags / Kata Kunci: kaji selidik , belia , pekerjaan , SkootJobs.com
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan