Tanya Orang Ramai Berhubung Pelantikan Ketua Pesuruhjaya SPRM - Berita Semasa | mStar

Tanya Orang Ramai Berhubung Pelantikan Ketua Pesuruhjaya SPRM

Diterbitkan: Selasa, 12 Julai 2016 7:25 AM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Pendapat dan pandangan orang ramai perlu diperoleh berhubung pelantikan ketua pesuruhjaya baharu Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi memastikan beliau mendapat sokongan meluas dalam usaha memerangi rasuah dengan lebih berkesan.

Pengerusi Pusat Kajian Dasar Awam di Institut Strategi dan Kepimpinan Asia (Asli) Tan Sri Ramon Navaratnam berkata sekiranya pandangan dan pertimbangan meluas orang ramai tidak dapat diperoleh ketika ini, pihak berkenaan perlu merujuk kepada jawatankuasa khas mengenai pencegahan rasuah Parlimen bagi mendapatkan kelulusannya.

"Jawatankuasa khas ini mempunyai tiga Anggota Parlimen daripada kerajaan, tiga lagi Anggota Parlimen pembangkang dan ia dipengerusikan oleh Yang Dipertua Dewan Negara.

"Oleh itu, kewibawaannya amat tinggi dan ia perlu dirujuk sepenuhnya selain memberi pandangannya secara terbuka tentang pemilihan yang dibuat supaya rakyat lebih yakin terhadap ketua pesuruhjaya baharu SPRM," katanya dalam kenyataan di sini.

Ketua Pesuruhjaya SPRM Tan Sri Abu Kassim Mohamed akan mengundurkan diri pada 1 Ogos manakala timbalan beliau Datuk Seri Mohd Shukri Abdull akan bersara pada 3 Oktober ini.

Navaratnam juga mengesyorkan beberapa kriteria yang perlu dipertimbang kerajaan untuk memilih ketua pesuruhjaya baharu SPRM termasuk individu berkenaan perlulah dilantik daripada kalangan warga SPRM sendiri dan bukannya dari luar.

Menurutnya orang dalam SPRM itu mestilah memiliki pengalaman luas, kecekapan, pengetahuan tentang operasi di peringkat lapangan dan mempunyai dedikasi tinggi setelah sekian lama terlibat dengan tugas memerangi rasuah.

Beliau berkata individu itu perlu memiliki kejujuran dan integriti yang tinggi kerana tiada gunanya memilih seorang ketua pesuruhjaya baharu tetapi mempunyai rekod perkhidmatan tercemar atau diragui integritinya.

"Ketua pesuruhjaya baharu perlulah memiliki jati diri, keperibadian dan komitmen yang tinggi untuk menunaikan tugas memerangi rasuah secara habis-habisan sebelum ia merebak dalam sistem kita seperti barah.

"Beliau perlulah mampu untuk berdiri teguh dan tegas terhadap sebarang campur tangan poitik dan komersil daripada mana-mana pihak, sama ada yang tinggi atau rendah kedudukannya,"kata Navaratnam.

Menurutnya ketua pesuruhjaya baharu itu juga perlulah merupakan ketua yang mampu memberi inspirasi untuk membawa seluruh warga SPRM ke tahap baharu dalam perjuangan menentang rasuah.

Tags / Kata Kunci: SPRM
   

iklan

Video

Selasa, 17 Julai 2018 6:18 PM

'Penyamun terbang' maut dalam kereta curi

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Kolumnis

iklan

Iklan