Kerajaan Diminta Elakkan Al Fatihin Daripada Diviralkan - Berita Semasa | mStar

Kerajaan Diminta Elakkan Al Fatihin Daripada Diviralkan

Diterbitkan: Selasa, 12 Julai 2016 11:13 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kerajaan diminta memantau secara menyeluruh penyebaran akhbar digital, Al Fatihin, di negara ini yang diterbitkan Kumpulan militan Daesh.  

Pengarah Pusat Pengajian Pertahanan dan Keselamatan Antarabangsa, Universiti Pertahanan Nasional Malaysia Lt Kol (B) Ahmad Ghazali Abu Hassan berkata tindakan itu adalah untuk menyekat langkah terancang Daesh daripada mendapatkan (merekrut) pengikut. 

"Mungkin tidak ada undang-undang yang menghalang untuk memuat turun (kandungan) akhbar itu daripada internet, namun saya berpendapat ia perlu dielak daripada diviralkan atau dikongsi menerusi media sosial," katanya. 

Pemantauan itu juga untuk mengenalpasti dalangnya, katanya kepada Bernama. 

Ahmad Ghazali diminta mengulas mengenai penerbitan akhbar berbahasa Melayu itu dalam format e-book atau digital yang dikesan baru-baru ini.

Edisi pertamanya mengandungi 20 halaman dilaporkan dilancar di Selatan Filipina 20 Jun lepas. 

"Apabila mereka menerbitkan risalah berbahasa Melayu, adalah jelas mereka mensasarkan rakyat negara kita dan saya rasa ia adalah rancangan jangka panjang mereka. 

"Selepas kedudukan mereka di Timur Tengah tergugat ekoran pertempuran dengan pasukan keselamatan negara-negara berkenaan dan pihak Barat, mereka cuba mengalih ke rantau ini untuk meneruskan agenda mereka," katanya. 

Sementara itu, pensyarah Pengajian Islam dan Sains Politik, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia Dr Ahmad El Muhammady berpendapat, Daesh yang menghadapi tindakan ketenteraan dari pelbagai negara telah menyebabkan mereka kehilangan ramai pengikut.

Katanya, ini memberi tamparan hebat terhadap psikologi mereka menyebabkan mereka berpendapat perlu beralih ke negara-negara yang kononnya berpotensi untuk memberi sokongan termasuk di Asia Tenggara. 

"Kawasan ini (Asia Tenggara) mempunyai penduduk Islam yang besar maka mereka melihat ia berpotensi untuk dijadikan 'base' mereka di masa akan datang jika mereka dihapuskan di Asia Barat," katanya. 

Justeru, beliau berkata penerbitan Al Fatihin tidak harus dipandang ringan kerana ia boleh memberi impak kepada masyarakat, terutama golongan muda termasuk pelajar di peringkat sekolah dan universiti.  

"Perang propaganda mereka sudah bermula secara frontal, kalau dulu secara kecil-kecilan sahaja, tetapi hari ini mereka maju ke hadapan. 

"Jangan terkejut sekiranya selepas ini mereka mewujudkan saluran televisyendan menggunakan Youtube," katanya.

Tags / Kata Kunci: Kumpulan militan Daesh , Al Fatihin
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan