Letupan Bom Puchong: Tindakan Ketatkan Kawalan Perlu - MB Johor - Berita Semasa | mStar

Letupan Bom Puchong: Tindakan Ketatkan Kawalan Perlu - MB Johor

Diterbitkan: Sabtu, 9 Julai 2016 5:08 PM

(Ubah saiz teks)

JOHOR BAHARU: Tindakan pihak berkuasa meningkatkan kawalan keselamatan di setiap pelusuk negara susulan letupan bom di Puchong, Selangor pada 28 Jun lalu, adalah perlu untuk kebaikan para pelabur.

Menteri Besar Johor Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata tindakan itu tidak boleh disalahertikan kerana pelabur menitikberatkan soal keselamatan dan keamanan apabila ingin melabur di sesebuah negara.

"Kita tahu antara faktor-faktor yang diambil kira oleh pelabur ialah keselamatan dan keamanan dan hari ini, dengan pendekatan tersebut (meningkatkan kawalan), kita telah menyaksikan keyakinan pelabur terus meningkat terhadap negara terutama Johor.

"Rakyat juga masih bebas untuk berbuat apa sahaja aktiviti walaupun kedengaran terdapat pelbagai perancangan, ancaman dan ugutan dilakukan terhadap Malaysia," kata beliau sebagai mengulas kesan langsung ancaman kumpulan militan Daesh terhadap ekonomi negeri.

Mohamed Khaled yang juga anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Permas berkata demikian dalam sidang media di Majlis Rumah Terbuka peringkat DUN Permas di Stadium Tertutup Pasir Gudang, di sini, Sabtu.

Menurutnya, orang ramai tidak boleh mengganggap ancaman Daesh sebagai satu perkara yang mudah, walaupun pada hakikatnya ia masih lagi mampu dikawal pasukan keselamatan negara.

"Masyarakat perlu memberikan kerjasama yang erat kepada pasukan keselamatan untuk menangani masalah ini kerana kita masih yakin terhadap kemampuan mereka untuk mengawal keadaan dan mengesan jika ada apa-apa perancangan yang ingin dibuat bagi mengancam keselamatan orang ramai.

"Pada masa sama, kita juga sentiasa mengadakan perbincangan dengan Ketua Polis Johor bagi mendapatkan laporan semasa tahap keselamatan negeri," katanya.

Kejadian letupan angkara anggota Daesh di sebuah premis hiburan di IOI Boulevard, Puchong pada minggu lalu menyebabkan lapan orang cedera dengan seorang daripadanya parah.

Polis kini memburu dua warga tempatan iaitu Md Saifuddin Muji, 28 dan Jasanizam Rosni, 33, masing-masing dari Johor kerana dipercayai menerima arahan daripada anggota kumpulan pengganas Daesh Malaysia di Syria untuk melakukan serangan terbabit.

Tags / Kata Kunci: Johor
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan