Penumpang Guna KL Sentral Ke KLIA, KLIA2 Akan Diperiksa Rapi - Tiong Lai - Berita Semasa | mStar

Penumpang Guna KL Sentral Ke KLIA, KLIA2 Akan Diperiksa Rapi - Tiong Lai

Diterbitkan: Rabu, 6 Julai 2016 4:10 PM

Anggota keselamatan melakukan pemantauan di KL Sentral. Foto YAP CHEE HONG / The Star

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Semua penumpang yang menggunakan KL Sentral sebagai pintu masuk ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2) akan diperiksa secara rapi sebagai langkah berjaga-jaga dalam menghadapi ancaman serangan pengganas.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, bag-bag yang dibawa oleh penumpang turut akan diperiksa dengan menggunakan sensor serta mesin pengimbas berikutan jumlah pengguna yang semakin bertambah setiap hari.

Selain KL Sentral, beliau berkata kawalan keselamatan semua pintu masuk utama seperti lapangan terbang, stesen keretapi dan pelabuhan turut diperketatkan selepas kumpulan Daesh mengancam menyerang Malaysia dan Indonesia.

"Di KL Sentral, kita telah memasang lebih banyak kamera litar tertutup (CCTV) dan mesin pengimbas untuk penumpang yang masuk ke Lapangan Terbang  Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan klia2 melalui KL Sentral. Ia merupakan pintu masuk kepada KLIA," katanya.

Liow berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui di Rumah Terbuka Hari Raya Perdana Menteri dan Anggota Jemaah Menteri di Kompleks Seri Perdana di sini, Rabu.

Menurut Liow: "KL Sentral, pada masa dahulu ada kelonggaran dalam aspek keselamatan memandangkan ia bukanlah satu 'check point' masuk ke KLIA tetapi, sekarang memandangkan situasi keselamatan lebih tinggi, kita telah mengarahkan semua bag dan penumpang perlu diperiksa secara rapi dan perlu melalui pemeriksaan keselamatan itu."

Dalam pada itu, Liow memberi jaminan bahawa rakyat tidak perlu panik kerana negara berada dalam keadaan stabil dan selamat serta semua prosedur operasi standard (SOP) keselamatan telah diaktifkan untuk menjaga kesejahteraan rakyat. 

Jumaat lepas, Liow berkata kawalan keselamatan di pintu masuk KLIA dan klia2 telah dipertingkatkan ke tahap ambar sejak Mac. - Bernama

Tags / Kata Kunci: KL Sentral , KLIA , KLIA2 , Daesh , Liow Tiong Lai
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan