IPT Dikhuatiri Punyai Pengaruh Paling Kuat Kumpulan Pengganas - Ahmad Zahid - Berita Semasa | mStar

IPT Dikhuatiri Punyai Pengaruh Paling Kuat Kumpulan Pengganas - Ahmad Zahid

Diterbitkan: Rabu, 6 Julai 2016 4:37 PM

Ahmad Zahid Hamidi.

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Institusi pengajian tinggi (IPT) dikenal pasti sebagai tempat yang dikhuatiri mempunyai pengaruh paling kuat kumpulan keganasan militan, dedah Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

"Ini bukan sahaja di Malaysia, tetapi juga di negara-negara lain," katanya kepada wartawan ketika ditemui di Rumah Terbuka Aidilfitri Perdana Menteri dan anggota Jemaah Menteri di Seri Perdana di sini, Rabu.

Dalam pada itu, Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri, berkata kerajaan akan mendapatkan kerjasama bekas militan tempatan yang telah berjaya dideradikalisasi untuk membantu meningkatkan kesedaran umum mengenai ancaman keganasan.

Katanya selain memunculkan mereka di media massa, mereka ini juga akan dibawa ke IPT untuk tujuan tersebut.  

"Kami akan meminta agar mereka bersama pihak berkuasa dan muncul untuk beri kesedaran kepada rakyat dan mereka yang mungkin terpengaruh dengan sentimen IS (Daesh) agar tidak terlibat dalam aktiviti yang sedang berlaku," katanya.

Ahmad Zahid berkata, beberapa langkah juga sedang diambil oleh Kementerian Dalam Negeri dan polis bagi mengelakkan insiden keganasan seperti serangan bom di sebuah premis hiburan di Puchong pada 28 Jun lepas, daripada berulang. 

"Saya ingin menegaskan bahawa polis sentiasa bersiap siaga untuk menghadapi apa jua keadaaan.

"Kita tidak akan melepaskan seorang pun tangkapan jika mereka lakukan perbuatan yang mengancam keselamatan negara dan mengganggu ketenteraman rakyat," katanya. 

Katanya, pihak berkuasa juga akan terus memantau tindakan-tindakan berunsur keganasan terutamanya di media sosial dan sistem komunikasi lain supaya pengaruh tersebut tidak menular luas di negara ini. - Bernama

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan