70,000 Tetamu Dijangka Hadir Rumah Terbuka PM, Jemaah Menteri - Berita Semasa | mStar

70,000 Tetamu Dijangka Hadir Rumah Terbuka PM, Jemaah Menteri

Diterbitkan: Selasa, 5 Julai 2016 2:15 PM

Sebahagian daripada ribuan pengunjung yang menghadiri rumah terbuka hari raya di kediaman rasmi Perdana Menteri di Seri Perdana, Putrajaya. Foto THE STAR / RAYMOND OOI
(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Kira-kira 70,000 pengunjung dijangka hadir pada Majlis Rumah Terbuka Hari Raya Aidilfitri Perdana Menteri dan Anggota Jemaah Menteri di Kompleks Seri Perdana di sini esok.

Timbalan Ketua Setiausaha Kanan Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Othman Mahmood berkata, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor serta anggota jemaah menteri mempersilakan orang ramai hadir ke majlis itu.

Beliau berkata majlis rumah terbuka dari pukul 10 pagi hingga 4 petang itu bertujuan beramah mesra dan mengeratkan silaturahim antara pemimpin dengan rakyat.

"Pelbagai jenis juadah hari raya akan disediakan. Pengunjung juga berpeluang menyaksikan persembahan yang menonjolkan keunikan kebudayaan Malaysia," katanya kepada pemberita selepas meninjau persiapan terakhir rumah terbuka di Kompleks Seri Perdana di sini, Selasa.

Dalam pada itu, Othman berkata aspek keselamatan diberi keutamaan agar majlis itu berjalan lancar.

"Polis Diraja Malaysia dan Bahagian Keselamatan Jabatan Perdana Menteri sentiasa memberi perhatian utama kepada aspek keselamatan.

"Kita juga menggalak pelancong berkunjung dan memeriahkan majlis bagi melihat keunikan Malaysia dan kesatuan rakyat bersempena sambutan Aidilfitri," katanya.

Othman berkata perkhidmatan bas percuma disediakan dari tiga lokasi iaitu Putrajaya Sentral, Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Masjid Putra untuk kemudahan orang ramai menghadiri majlis itu.

"Orang ramai digalakkan menaiki bas yang disediakan bagi mengelakkan kesesakan lalu lintas. Perkhidmatan bas akan memberi keselesaan terbaik kepada para pengunjung," katanya.

Othman juga memberi jaminan makanan yang disediakan cukup untuk semua pengunjung dan mengingatkan orang ramai agar tidak 'tapau' makanan agar lebih ramai lagi boleh menikmatinya.

Jabatan Perdana Menteri dalam kenyataan sebelum ini mengingatkan orang ramai agar berpakaian kebangsaan dan bersesuaian menghadiri majlis itu.-- Bernama


   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan