Rundingan MAHB Dan AirAsia Perlu Disegerakan - Liow

Diterbitkan: Sabtu, 2 Julai 2016 6:33 PM

Tiong Lai (tengah) ceria ketika sesi bergambar selepas melancarkan versi Bahasa Cina Malaysia Book of Recordx di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur pada Sabtu. Foto:Bernama

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai mahu Malaysia Airport Holdings Bhd (MAHB) dan AirAsia Berhad (AirAsia) menyelesaikan segera isu pemasangan pagar di sekeliling bangunan ibu pejabat syarikat penerbangan itu di Terminal Penerbangan Tambang Rendah (LCCT).

Beliau berkata kedua-dua pihak perlu mengadakan rundingan secara baik.

"Saya merasakan permasalahan ini mungkin ada kaitan dengan 'perjanjian sewaan" di antara AirAsia dan MAHB yang perlu diselesaikan secepat mungkin kerana kita maklum bahawa AirAsia mempunyai ibu pejabatnya di klia2 (LapanganTerbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2) namun masih belum siap kerana berlaku kelewatan.

"Tetapi tempoh 'perjanjian sewaan' itu telah pun tamat, oleh itu mereka (AirAsia) perlu menyambung perjanjian sewaan bersama MAHB," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Malaysia Book of Records dalam versi bahasa Mandarin di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur, di sini, Sabtu.

Beliau berkata rundingan yang akan diadakan oleh kedua-dua pihak dalam masater dekat ini akan turut membincangkan perkara lain termasuk kerja mempromosi klia2 sebagai pusat penerbangan kos rendah di Asia.

Dilaporkan tindakan MAHB memasang pagar di sekeliling ibu pejabat AirAsia di LCCT bagi pelaksanaan projek Aeropolis telah menimbulkan kesukaran kepada kakitangan AirAsia untuk keluar masuk di laluan itu, selain urusan penghantaran barang-barang.

Sementara itu, ketika dihubungi Bernama baru-baru ini, Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Aireen Omar mengakui MAHB ada memberi notis penutupan laluan bagi pelaksanaan projek tersebut namun pihaknya tidak diberitahu bahawa penutupan itu akan menyekat keseluruhan laluan dari LCCT ke ibu pejabat AirAsia. -Bernama

Tags / Kata Kunci: MAHB , AirAsia

iklan

Video

Khamis, 22 Jun 2017 3:00 PM

EKSKLUSIF! Wany Hasrita Cinta Eric Fuzi?

Khamis, 22 Jun 2017 12:12 PM

Sharifah Amani Pantang Kena Tegur?

Khamis, 22 Jun 2017 9:00 AM

Sayu... Air Mata Kerinduan Ir Radzi

Rabu, 21 Jun 2017 3:00 PM

Zul Ariffin Nak Balas Dendam?

Rabu, 21 Jun 2017 12:05 PM

Wow! Fauziah Latiff Masih 'Hot'

Rabu, 21 Jun 2017 9:30 AM

Bella Nazari Pernah Buat 'Kerja Gila'

Selasa, 20 Jun 2017 3:00 PM

Fathia Latiff Mangsa Komen Lucah

Selasa, 20 Jun 2017 12:00 PM

Kesiannya... Tajul Kesepian

Selasa, 20 Jun 2017 9:25 AM

Abam 'Recycle' Baju Raya

Kolumnis

iklan

Iklan