Sultan Selangor Lantik Tengku Sulaiman Sebagai Tengku Laksamana - Berita Semasa | mStar

Sultan Selangor Lantik Tengku Sulaiman Sebagai Tengku Laksamana

Diterbitkan: Isnin, 27 Jun 2016 2:44 PM

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah berkenan melantik adinda baginda Tengku Sulaiman Shah sebagai Tengku Laksamana Selangor dalam istiadat yang berlangsung di Istana Bukit Kayangan di sini, Isnin.

Gelaran tersebut sebelum ini disandang oleh Almarhum Tengku Badli Shah Ibni Almarhum Sultan Hisamuddin Alam Shah Alhaj yang mangkat pada 1 Jun 1988.

Tengku Sulaiman Shah sebelum ini dikurniakan gelaran Tengku Panglima Besar Selangor oleh ayahanda baginda, Almarhum Sultan Selangor Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj pada 13 Jan 1972 dan memegang jawatan itu selama enam tahun.

Pada 1 Ogos 1978, Almarhum Sultan Salahuddin telah menaikkan pangkat Tengku Sulaiman Shah sebagai Tengku Panglima Diraja Selangor dan telah memegang jawatan itu selama 38 tahun.

Selain menyandang gelaran sebagai Tengku Panglima Diraja Selangor, baginda juga merupakan seorang daripada Ahli Dewan di-Raja Selangor.

Pada istiadat sama, Sultan Sharafuddin turut berkenan melantik kerabat Diraja Selangor, Raja Datin Paduka Marthiah Raja Amran sebagai Orang Besar Istana dengan pangkat Engku Seri Puri dan beliau berpengalaman luas dalam penyediaan jamuan untuk tetamu kenamaan dalam majlis serta istiadat-istiadat rasmi serta penjagaan istana sejak zaman pemerintahan Almarhum Sultan Salahuddin.

Selain itu, turut dilantik sebagai Orang Besar Istana ialah Tengku Salehuddin Shah Alhaj Tengku Sulaiman Shah Alhaj dengan gelaran Tengku Indera Bijaya Diraja, Tengku Musahiddin Shah Tengku Abdul Samad Shah Alhaj dengan gelaran Tengku Seri Perkasa Diraja dan Syed Haizam Hishamuddin Putra Jamalullail Syed Anwar Jamalullail dengan gelaran Engku Panglima Setia Diraja.

Sementara Naib Presiden Kanan/Ketua Pasaran Islam Aminvestment Bank, Datuk Mohd Effendi Abdullah dilantik sebagai Ahli Datuk Diraja Selangor dengan gelaran Datuk Kurnia Bakti Diraja dan Ketua Pengarah Eksekutif (CEO) Axis REIT Managers Bhd Datuk George Stewart LaBrooy turut dilantik sebagai Ahli Datuk Diraja Selangor dengan gelaran Datuk Setia Pekerti Diraja.

Pada istiadat sama, Sultan Selangor juga berkenan mengurniakan tauliah pelantikan kepada bekas setiausaha kerajaan negeri Selangor, Datuk Setia Mohammed Khusrin Munawi sebagai Ahli Majlis Agama Islam Selangor, dua hakim wanita Mahkamah Tinggi Syariah yang pertama di Malaysia dan tujuh hakim wanita Mahkamah Rendah Syariah Selangor.

Turut menerima tauliah pelantikan ialah dua pendaftar Mahkamah Tinggi Syariah Selangor, empat penolong pendaftar Mahkamah Rendah Selangor dan 11 imam masjid di Selangor.

Sementara itu, Tengku Sulaiman Shah memberitahu pemberita bahawa Sultan Sharafuddin berkenan atas pelantikan baginda sebagai Tengku Laksamana Johor selepas berunding dengan Dewan di-Raja Selangor pada 30 Mei lepas di Istana Alam Shah, Klang.

"Saya sebelum ini bertanggungjawab sebagai ketua adat istiadat dan walaupun dilantik ke jawatan ini (Tengku Laksamana Johor) saya tetap akan pegang tanggungjawab itu (ketua adat istiadat)," katanya.

LaBrooy pula berasa sangat tersentuh dan gembira dengan pelantikan itu.

Sementara Syed Haizam Hishamuddin berkata pelantikan beliau, Tengku Salehuddin dan Tengku Musahiddin sebagai Orang Besar Istana merupakan satu penghormatan kepada generasi muda.

"Kami sangat berbesar hati menerima tanggungjawab ini daripada baginda sultan. Pelantikan kami secara tidak langsung akan mendekatkan jurang di antara generasi muda dan tua. Adalah amat penting untuk mendampingi mereka yang berumur 35 tahun dan ke bawah kerana terdapat kira-kira 70 peratus daripada mereka di  Selangor ... lagipun Raja Muda (Tengku Amir Shah) amat prihatin terhadap kebajikan golongan muda," katanya.

Tags / Kata Kunci: Selangor
   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan