Serpihan Pesawat Ditemui Di Tanzania Mungkin Milik Boeing 777 - Liow - Berita Semasa | mStar

Serpihan Pesawat Ditemui Di Tanzania Mungkin Milik Boeing 777 - Liow

Diterbitkan: Sabtu, 25 Jun 2016 3:33 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Beberapa serpihan yang ditemukan di Tanzania, timur Afrika, dua hari lalu berkemungkinan milik pesawat jenis Boeing 777, kata Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai, Sabtu.

Beliau berkata perkara itu dimaklumkan oleh pihak berkuasa negara berkenaan.

Bagaimanapun, Liow berkata pihaknya masih menunggu pengesahan lanjut daripada negara itu sebelum menghantar pasukan penyiasat Malaysia untuk meneliti serpihan berkenaan sama ada ia milik pesawat Malaysia Airlines MH370 yang hilang pada Mac 2014.

"Kita dapat maklumat beberapa serpihan ditemui di Tanzania dan serpihan ini amat besar. Kita sudah menerima gambar serpihan.

"Bagaimanapun, sekiranya disahkan ia milik pesawat jenis Boeing 777 baru kita akan hantar pasukan penyiasat ke sana dan teruskan menyiasat sama ada ia milik MH370 atau tidak," katanya pada sidang media bersempena Konvensyen Hui Zhou Sedunia Ke-9 di Seri Kembangan, dekat sini, Sabtu.

Penerbangan MH370 yang membawa 239 penumpang dan anak kapal hilang ketika pesawat Boeing 777 itu dalam penerbangan ke Beijing dari Kuala Lumpur pada 8 Mac 2014.

Mengulas lanjut, Liow berkata serpihan yang ditemukan itu menepati corak aliran hanyut beberapa serpihan yang sebelum ini ditemukan berhampiran Afrika Selatan dan Mauritius.

Sebelum ini, beberapa serpihan yang dikaitkan dengan pesawat MH370 ditemukan  sejak tahun lepas, namun hanya bahagian flaperon yang ditemukan di Pulau Reunion di Lautan Hindi disahkan sebagai 100 peratus milik pesawat malang itu.

Sementara itu, Liow turut mengesahkan barangan peribadi yang ditemukan terdampar di pantai Madagascar baru-baru ini bukan milik penumpang pesawat MH370.

Jelasnya pengesahan itu dibuat oleh negara yang menjumpai barangan berkenaan selepas menjalankan beberapa proses analisis.

Ditanya pendirian Malaysia sekiranya Biro Keselamatan Pengangkutan Australia (ATSB) mahu menamatkan misi pencarian MH370 yang sedang dilakukan di Lautan Hindi, Liow berkata perkara itu akan dibincangkan dalam mesyuarat peringkat menteri tiga pihak untuk diputuskan pada pertengahan Julai ini. 

"Kita harap misi pencarian ini diteruskan sehingga meliputi 120,000km persegi, bagaimanapun cuaca buruk di kawasan pencarian agak menyukarkan misi ini.

"Bagaimanapun keputusan kita akan berpandu kepada syor dan pandangan pakar-pakar semasa mesyuarat itu nanti," katanya.-- BernamaTags / Kata Kunci: Tanzania , MH370
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan