OKU Tanpa Tangan Gigih Berdikari - Berita Semasa | mStar

OKU Tanpa Tangan Gigih Berdikari

Diterbitkan: Selasa, 21 Jun 2016 11:17 AM

(Ubah saiz teks)

KLUANG: Ketika kebanyakan Orang Kurang Upaya (OKU) mengharapkan sumbangan dan bantuan, Muhammad Safar membuktikan kekurangan dirinya bukan alasan untuk berdikari.

Pemuda berusia 22 tahun yang dilahirkan tanpa tangan dan mengalami masalah pertuturan ini sebaliknya telah memulakan perniagaan bungkusan produk yang dihasilkan ahli keluarganya.

Kaki yang dimilikinya bukan sahaja untuk berjalan, malahan Muhammad menggunakannya untuk menulis, mandi dan memakai pakaian.

Kakaknya, Norazlia Safar, 31, berkata, sejak menamatkan sekolah dua tahun lalu, adiknya tiu terlibat dalam perniagaan itu untuk mencari rezeki.

"Ibu yang mencetuskan idea ini dan dia mula membuat maruku, ketupat mini segera, serunding, kerisik dan sambal belimbing buluh untuk jualan Ramadan dan bahagian bungkusan diserahkan kepada Muhammad.

"Bagi saya dan tiga saudara lain, peranan kami adalah untuk memasarkan produk, mengambil tempahan di kalangan pelanggan atas talian serta membuat penghantaran kepada pelanggan berdekatan," katanya ketika ditemui di kediamannya di Kampung Parit Haji Hashim di sini.

Norazlia yang juga seorang surirumah berkata, melalui perniagaan itu, ia dapat memberi semangat kepada Muhammad bahawa golongan OKU juga boleh berjalan dalam bidang itu.

"Muhammad juga membantu meletakkan pelekat pada bungkusan maruku dan risalah pada bungkusan ketupan mini segera.

"Dia boleh memasukkan sehingga 100 risalah dalam bungkusan sepanjang bekerja antara 9 pagi hingga 5 petang , tetapi ada kalanya dia kepenatan kerana duduk terlalu lama," katanya.

Tambah beliau, jika maklumbalas yang diperoleh baik, mereka akan meneruskan perniagaan itu selagi ada permintaan, selain meninjau bidang lain untuk melibatkan Muhammad dalam jangka masa panjang.

"Setakat ini maklum balas yang diterima adalah baik di kalangan keluarga dan rakan yang membantu mempromosi produk yang dihasilkan menerusi media sosial," katanya.

Tags / Kata Kunci: OKU , maruku , Kluang
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan