Eaglexpress Jamin Bayar Gaji Tertunggak Sebelum Aidilfitri - Berita Semasa | mStar

Eaglexpress Jamin Bayar Gaji Tertunggak Sebelum Aidilfitri

Diterbitkan: Selasa, 21 Jun 2016 4:48 PM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Syarikat penerbangan Eaglexpress Air Charter Sdn Bhd (Eaglexpress) memberi jaminan untuk melunaskan tunggakan gaji kira-kira 300 pekerjanya seawal-awalnya minggu depan.

Menurut jurucakap Eaglexpress kepada mStar Online, semua bayaran gaji termasuk elaun yang tertunggak akan dibuat sebelum Aidilfitri.

Beliau juga mengakui syarikat penerbangan itu mengalami masalah kewangan sejak Februari lalu, disebabkan isu berkaitan dengan sijil Audit Keselamatan Operasi IATA (IOSA).

Katanya, ketiadaan IOSA itu menyebabkan syarikat tidak dapat beroperasi berikutan perniagaan utama terikat dengan Arab Saudi Airlines (Saudia) bagi membawa jemaah umrah dan haji.

"Memang Eaglexpress mengalami masalah kewangan selama beberapa bulan sejak Februari lalu. Tetapi kami baharu sahaja memperoleh IOSA tiga minggu lalu.

"Perniagaan kini kembali normal. Kami sedang berusaha untuk menyelesaikan tunggakan gaji pekerja dan bayaran lain membabitkan operasi penerbangan.

"Kami menjangkakan bayaran gaji pekerja dapat dilakukan seawal-awalnya minggu depan atau sebelum Aidilfitri," katanya kepada mStar Online pada Selasa.

Eaglexpress merupakan syarikat penerbangan carter yang berpangkalan di Kuala Lumpur untuk jemaah umrah dan haji sejak 2012. Antara penerbangannya ke Arab Saudi adalah dari Malaysia, Indonesia, Afrika Utara dan Timur Tengah.

Mengenai jaminan tunggakan gaji diselesaikan sebelum 1 Syawal, katanya: "Kira-kira 95 peratus kakitangan Eaglexpress beragama Islam dan kami berusaha untuk menyelesaikan isu gaji secepat mungkin bagi membolehkan mereka mempunyai perbelanjaan untuk berhari raya selain meringankan tanggungan keluarga dan komitmen kewangan lain."

Bagaimanapun kata jurucakap itu, tunggakan gaji hanyalah untuk dua bulan dan bukannya tiga bulan seperti yang didakwa.

"Ada pekerja yang dah dapat sebahagian bayaran meliputi elaun. Kita akan berusaha melunaskan baki tunggakan gaji dan lain-lain," katanya.

Sehubungan itu, jurucakap Eaglexpress meminta semua kakitangan termasuk juruterbang dan kru kabin supaya bersabar berhubung situasi yang dihadapi syarikat.

"Masalah kewangan merupakan perkara normal dalam perniagaan. Ada masa yang tak baik dan ketidaktentuan ini turut dialami Eaglexpress," katanya.

Pada Isnin, mStar Online mendedahkan sebuah syarikat penerbangan carter gagal membayar gaji sekurang-kurangnya selama tiga bulan membabitkan kira-kira 300 pekerja.

Isu gaji pekerja Eaglexpress susulan syarikat penerbangan patuh syariah pertama negara, Rayani Air sebelum ini yang turut tidak melunaskan tunggakan gaji kira-kira 400 kakitangannya mencecah jutaan ringgit, selain bermasalah dari segi operasi.

Bagaimanapun, Rayani Air yang digantung operasi selama tiga bulan sejak 11 April lalu telah dibatalkan Sijil Pengendali Udara (AOC) oleh Jabatan Penerbangan Awam Malaysia (DCA) serta pembatalan Lesen Perkhidmatan Udara (ASL) oleh Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom) pada minggu lalu.


Tags / Kata Kunci: Eaglexpress , IOSA , gaji
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan