Rewang Ramadan BSN Agih Lebih 65,000 Bubur Lambuk - Berita Semasa | mStar

Rewang Ramadan BSN Agih Lebih 65,000 Bubur Lambuk

Diterbitkan: Rabu, 15 Jun 2016 6:18 PM

Marina (kiri) dan Zulkifli (tengah) sedang memberikan bubur lambuk kepada orang ramai sempena program Rewang Ramadan BSN di perkarangan Masjid Jabatan Penjara di Kajang, Rabu. Foto SHAARI CHEMAT / The Star

(Ubah saiz teks)

KAJANG: Lebih 65,000 bungkusan bubur lambuk diagihkan Bank Simpanan Nasional (BSN) kepada orang ramai di seluruh negara menerusi program Rewang Ramadan BSN pada Rabu.

Program yang julung kali itu diadakan serentak di 13 negeri membabitkan 65 masjid dan surau.

Naib Presiden Kanan/Ketua Komunikasi Strategik BSN, Puspa Marina Omar berkata, BSN merupakan satu-satunya bank dan institusi kewangan yang menganjurkan program agihan bubur lambuk secara rewang besar-besaran di seluruh negara.

Jelasnya, ia merupakan inisiatif berterusan BSN dalam memainkan peranannya sebagai 'jiran' kepada masyarakat dan memastikan ukhwah, persahabatan serta semangat muhibah di antara pelbagai kaum dapat terus dieratkan.

"Program rewang ini merupakan salah satu program tanggungjawab sosial korporat BSN. Tetapi sempena Ramadan ini kita buat dengan turun padang bersama masyarakat.

"Ia bukan sahaja untuk masyarakat beragama Islam tetapi juga lain-lain kaum. Secara tradisinya semua akan menantikan bubur lambuk pada Ramadan," katanya kepada mStar  Online ketika ditemui di perkarangan Masjid Jabatan Penjara di sini pada Rabu.

Program Rewang Ramadan BSN melibatkan Masjid Jabatan Penjara itu turut disertai Ketua Pengarah Jabatan Penjara, Datuk Seri Zulkifli Omar dan Pengarah Penjara Kajang, Datuk Narandar Singh.

Marina berkata, program rewang itu juga adalah rentetan aktiviti pengagihan 40,000 bungkus nasi lemak di seluruh negara sempena sambutan ulang tahun BSN ke-40 pada Disember 2015.

Seramai 1,300 warga BSN terdiri daripada kakitangan ibu pejabat dan cawangan di peringkat negeri terlibat dalam aktiviti rewang ini.

Kesemua mereka membantu membuat persiapan dan memasak bubur lambuk seawal pukul 10 pagi, selain dibantu wakil masjid dan surau.

Masjid Jabatan Penjara di Kajang merupakan antara lima lokasi masjid dan surau di Selangor bagi anjuran program Rewang Ramadan BSN pada Rabu.

Empat masjid lain adalah Pusat Tahfiz Al-Kholidi Ulu Yam Baru, Masjid Jamek Sultan Hishamudin, Pekan Sabak Bernam, Masjid Assolihin Kanchong Darat Banting dan Masjid AR-Rahman, Pandamaran Jaya Pelabuhan Klang.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan