Indonesia Bebas Empat Lagi Nelayan Malaysia - Berita Semasa | mStar

Indonesia Bebas Empat Lagi Nelayan Malaysia

Diterbitkan: Rabu, 15 Jun 2016 5:57 PM

Dr Ahmad Zahid Hamidi tiba di majlis himpunan sahabat Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) serta ulang tahun Kelab Usahawan Amanah Ikhtiar, Parlimen Kuala Kangsar di Universiti Sultan Azlan Shah (USAS) pada Rabu.
 -fotoBERNAMA

(Ubah saiz teks)

KUALA KANGSAR: Empat lagi nelayan rakyat Malaysia dari Johor yang ditahan pihak berkuasa Indonesia telah dibebaskan, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

"Ada empat lagi nelayan dari Johor yang turut dibebaskan bersama dua lagi nelayan dari Sekinchan, menjadikan jumlah keseluruhan kepada enam orang," katanya.

Bercakap kepada pemberita di sini, Dr Ahmad Zahid berkata empat nelayan dari Johor itu ditahan oleh pihak berkuasa Indonesia sebelum ini.

Kesemua nelayan itu dijangka tiba di negara ini pada Rabu.

Beliau berkata Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Shahidan Kassim dan Ketua Umno Bahagian Sungai Besar, Datuk Jamal Yunos akan mengadakan sidang media sebaik sahaja dua nelayan dari Sekinchan itu tiba di negara ini.

Dr Ahmad Zahid tidak mendedahkan sama ada empat nelayan lain dari Johor turut kembali bersama dengan dua nelayan dari Sekinchan itu.

Katanya, dua nelayan dari Sekinchan telah menerima pengampunan daripada Presiden Indonesia, Joko Widodo.

Beliau tidak mendedahkan sama ada empat nelayan dari Johor itu turut menerima pengampunan presiden.

"Pengampunan itu diberikan kerana hubungan baik antara Datuk Seri Najib Tun Razak dan Presiden Joko Widodo.

"Saya juga berbincang dengan Naib Presiden Jusuf Kalla dan Penyelarasan Menteri Keselamatan Indonesia serta mengadakan perbincangan dengan pihak lain yang membawa kepada pembebasan dua nelayan itu," kata Ahmad Zahid.

Tags / Kata Kunci: nelayan Malaysia , Indonesia , bebas
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan