Keluarga Remaja Hina Kerabat Johor Rayu Ringan Hukuman - Berita Semasa | mStar

Keluarga Remaja Hina Kerabat Johor Rayu Ringan Hukuman

Diterbitkan: Isnin, 13 Jun 2016 12:12 PM

Muhammad Amirul menutup mukanya selepas dijatuhi hukuman penjara selama setahun bagi setiap 14 pertuduhan yang dihadapinya oleh Mahkamah Sesyen di Johor Baru.

(Ubah saiz teks)

JOHOR BARU: Keluarga seorang remaja berusia 19 tahun yang dijatuhi hukuman penjara selama setahun kerana menghina keluarga diraja Johor di Facebook memfailkan rayuan bagi meringankan hukuman.

Ibu Muhammad Amirul Azwan Mohd Shakri, Anisah Zakaria, 44, berusaha merayu terhadap keputusan Mahkamah Sesyen pada 7 Jun lalu yang memenjarakan anaknya di bawah Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Dokumen rayuan difailkan oleh peguam Hassan Karim dan Jimmy Puah pada pukul 9.30 pagi pada hari Isnin selepas perbincangan ringkas dengan keluarga remaja berkenaan.

Hassan berkata keluarga itu tidak merayu terhadap sabitan itu tetapi agar hukuman penjara yang lebih pendek atau supaya dia dibenarkan pulang ke rumah tetapi dikehendaki melaporkan diri di balai polis secara mingguan atau bulanan.

Muhammad Amirul dijatuhi hukuman setahun penjara selepas mengaku bersalah terhadap 14 pertuduhan memuat naik komen menghina di Facebook tentang keluarga diraja Johor.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan