Bantuan Kerajaan Kepada Rakyat Bukan Bermusim - Idris - Berita Semasa | mStar

Bantuan Kerajaan Kepada Rakyat Bukan Bermusim - Idris

Diterbitkan: Ahad, 12 Jun 2016 12:02 PM

Seorang kanak-kanak antara puluhan pembeli bertuah apabila menerima minuman secara percuma ketika Idris Jusoh (tengah) membahagikan air minuman kepada pengunjung Pasar Ramadhan bandar Jerteh, Sabtu. Foto: Bernama

(Ubah saiz teks)

BESUT: Pelbagai bantuan diberikan kerajaan kepada rakyat sama ada dalam bentuk wang ringgit atau barangan keperluan adalah secara berterusan dan bukannya secara bermusim, kata Menteri Pendidikan Tinggi Datuk Seri Idris Jusoh.

Beliau berkata kerajaan amat menitik-beratkan keperluan rakyat selaras dengan slogan 'Rakyat Didahulukan' dan bantuan diberikan tanpa mengira fahaman politik.

"Ia merupakan tanggungjawab terhadap rakyat yang telah memilih mereka sebagai pemimpin.

"Kerajaan tidak memilih bulu dan tidak melakukannya secara bermusim atau pada masa ketibaan sesuatu perayaan sahaja malah diteruskan sepanjang tahun,"katanya pada program Ziarah Ramadan di Kampung Gong Badang, pada Sabtu malam.

Pada program itu yang turut disertai Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan,Pembangunan Wanita dan Masyarakat negeri Datuk Muhammad Pehimi Yusof, Idris menyampaikan bantuan barangan keperluan harian kepada penduduk miskin.

dris yang merupakan Anggota Parlimen Besut berkata penduduk kurang berkemampuan di kawasannya terutama yang masih tidak memiliki kediaman sendiri sedang dibantu menerusi Program Rumah Komuniti yang dilaksanakan dengan kerjasama Politeknik, Kolej Komuniti, masyarakat setempat dan syarikat swasta.

Katanya program berkenaan akan menyediakan sebanyak 100 buah rumah dengan 20 daripadanya telah siap dan akan diserahkan kepada pemiliknya menjelang perayaan Aidilfitri ini.

"Dengan pembinaan 100 buah rumah dengan kos RM2 juta melalui Program Rumah Komuniti itu nanti kita menjangkakan 80 peratus daripada penduduk miskin yang tidak mempunyai rumah akan dapat memiliki kediaman sendiri," katanya. -Bernama

Tags / Kata Kunci: Bantuan Kerajaan , Bukan Bermusim
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan