Pedofil: Huckle Pediam Tapi Berhati Binatang - Berita Semasa | mStar

Pedofil: Huckle Pediam Tapi Berhati Binatang

Diterbitkan: Jumaat, 10 Jun 2016 9:25 AM

Richard Huckle.

(Ubah saiz teks)

EKSKLUSIF

PETALING JAYA: Ketika pelajar lain membentangkan pelbagai subjek, individu yang suka menyendiri dan duduk di belakang kelas menunjukkan potret kanak-kanak sebagai sebahagian daripada tugasannya untuk kursus di sebuah kolej.

Ia adalah petanda sisi gelap pesalah pedofil, Richard Huckle yang tidak diketahui ramai sehingga kegiatan tidak senonohnya terbongkar.

"Kanak-kanak menjadikan kira-kira 70 peratus daripada satu tugasannya. Pada waktu itu, kami menyangkakan kanak-kanak itu comel," kata bekas rakan sekelas Huckle.

Pelajar dari Malaysia yang enggan namanya didedahkan menghadiri kursus bersama dengan Huckle di sebuah kolej swasta di Kuala Lumpur selama satu semestar.

Menyifatkan Huckle sebagai seorang pendiam dan jarang berinteraksi dengan rakan-rakan kelas yang lain, pelajar itu berkata warga Britain tersebut sering ponteng kelas.

Malah, pelajar itu berkata Huckle seorang yang pediam yang "anda mungkin perlu tampar untuk membuatkannya bercakap."

"Kami memanggilnya 'Bean'," kata pelajar itu yang menyamakan karakter Huckle seperti Mr Bean.

Menurut pelajar itu, Huckle tidak berkawan dengan mana-mana rakan sekelas dan suka menyendiri.

"Dia akan duduk di belakang kelas. Satu perkara yang kami tahu mengenainya adalah dia seorang jurugambar bebas," katanya.

Apabila kegiatan jenayah Huckle terpampang di dada akhbar, bekas rakan sekelas Huckle merasakan gambar lelaki tersebut seperti pernah dilihat.

Berita itu amat mengejutkan dan tersebar dengan pantas di kalangan pelajar.

"Apabila pensyarah menghantar mesej kepada saya bertanya 'bukankah ini rakan sekelas anda?, saya tahu lelaki itu adalah Huckle."

"Saya tidak menyangka dia melakukannya. Dia amat pendiam. Anda tidak fikir orang seperti ini akan melakukan semua perkara itu. Tapi sekarang kita tahu apa yang dia lakukan.

"Kita tidak boleh membantu tetapi fikir jika dia melakukan perbuatan keji terhadap kanak-kanak semasa berada dengan kami.

"Saya tertanya-tanya apa yang dia lihat di skrin komputer ketika berada di dalam kelas," kata pelajar itu.

Awal minggu ini, Huckle dijatuhi hukuman penjara seumur hidup oleh sebuah mahkamah di London kerana melakukan serangan seksual terhadap 23 kanak-kanak warga Malaysia dan bayi dari Kemboja selama hampir satu dekad.

Huckle ditahan ketika berada di Lapangan Terbang Gatwick pada 2014 selepas kumpulan penyiasat menemukan lebih daripada 20,000 gambar lucah dan video kanak-kanak yang menjadi mangsa serangan Huckle sebelum ini dalam komputer riba dan kamera miliknya.

Koleksi peribadi lelaki pedofilia itu kemudian dikongsi ke seluruh dunia menerusi satu laman web dikenali sebagai ‘laman web gelap’.

Tags / Kata Kunci: Richard Huckle , pedofilia , serangan seksual
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan