Senarai Harga Barangan Kawalan Ramadan Diumum Minggu Depan - Berita Semasa | mStar

Senarai Harga Barangan Kawalan Ramadan Diumum Minggu Depan

Diterbitkan: Ahad, 5 Jun 2016 7:50 PM

Hamzah Zainuddin.

(Ubah saiz teks)

LARUT: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) akan mengumumkan senarai harga barangan kawalan sempena Ramadan di Kuala Kangsar minggu depan.

Menteri berkenaan Datuk Seri Hamzah Zainuddin berkata senarai itu bertujuan memastikan harga barangan keperluan yang dijual sepanjang Ramadan tidak melonjak naik dan memberi tekanan kepada pengguna.

Sehubungan itu, beliau mengingatkan peniaga supaya tidak sewenang-wenangnya menaikkan harga semata-mata untuk mengaut keuntungan pada Ramadan ini.

"Peniaga hendaklah mengamalkan kosep membantu antara peniaga dan pengguna. Kalau berniaga, buatlah secara berhemah bagi membantu mereka yang berpuasa dan tidak mencari keuntungan berlebihan.

"Pengguna juga perlu berbelanja secara berhemah," katanya pada sidang berita selepas menyampaikan bantuan moreh peringkat Parlimen Larut di Batu Kurau dekat sini, Ahad.

Pada majlis itu, sebanyak 108 masjid dan surau masing-masing menerima bantuan wang tunai RM500 bagi masjid dan RM300 bagi surau.

Hamzah berkata anggota penguat kuasa KPDNKK akan menjalankan pemeriksaan di bazar-bazar Ramadan bagi memastikan peniaga tidak mengambil kesempatan menaikkan harga jualan sehingga membebankan pengguna.

Dalam pada itu, beliau berkata Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) tidak pernah membenarkan mana-mana syarikat perniagaan menggunakan nama lucah, nama Yang di-Pertuan Agong dan raja-raja pada papan tanda dalam pendaftaran syarikat mereka.

"Kalau ada berlaku penggunaan nama lucah pada papan tanda, pihak berkuasa tempatan (PBT) boleh mengambil tindakan ke atas mana-mana syarikat terbabit," katanya semasa mengulas mengenai sebuah papan tanda menggunakan perkataan lucah yang disebarkan dalam laman sosial. - BERNAMA

Tags / Kata Kunci: KPDNKK , harga barangan kawalan , Ramadan
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan