Tiada Rekod Huckle Bertugas Sebagai Guru - British Council - Berita Semasa | mStar

Tiada Rekod Huckle Bertugas Sebagai Guru - British Council

Diterbitkan: Khamis, 2 Jun 2016 1:34 PM

Richard Huckle.

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: British Council tiada mempunyai rekod penghidap pedofilia, Richard Huckle yang bertugas sebagai guru di Malaysia selepas dia menamatkan Sijil Pengajaran Bahasa Inggeris untuk Pelajar Dewasa (CELTA) pada 2008.

Seorang jurucakap berkata Huckle menamatkan kursus yang menyediakan latihan kepada individu untuk mengajar pelajar dewasa.

"Berikutan kursus ini, kami tidak mempunyai rekod yang menunjukkan dia pernah bertugas sebagai guru di Malaysia dengan kami, sama ada untuk pelajar dewasa atau kanak-kanak," kata jurucakap itu dalam satu kenyataan.

Huckle dilaporkan mengambil kursus latihan guru di pejabat British Council di Kuala Lumpur.

Dia juga muncul dalam satu video promosi.

Huckle, 30, mengakui melakukan beberapa siri kesalahan pedofilia terhadap kanak-kanak di Malaysia.

Dia ditahan di Lapangan Terbang Gatwick pada Disember 2014 apabila pulang dari Malaysia untuk meraikan sambutan Hari Krismas.

Huckle berdepan 91 pertuduhan termasuk terhadap 23 kanak-kanak di Kuala Lumpur, lokasi dia dilaporkan bekerja sebagai guru Bahasa Inggeris.

Suspek menjadikan bayi berusia antara enam bulan dan 12 tahun sebagai mangsa serta kesalahan itu didakwa dilakukan antara 2006 dan 2014.

Huckle dilaporkan mengambil gambar dan rakaman video dirinya mendera kanak-kanak yang kemudiannya dimuat naik dalam laman web gelap.

Tags / Kata Kunci: Richard Huckle , dera , pedofilia
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan