Bekalan Ayam, Daging Dijamin Cukup Untuk Ramadan, Aidilfitri - Berita Semasa | mStar

Bekalan Ayam, Daging Dijamin Cukup Untuk Ramadan, Aidilfitri

Diterbitkan: Ahad, 29 Mei 2016 4:21 PM

(Ubah saiz teks)

PASIR SALAK: Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani memberi jaminan bekalan ayam dan daging di negara ini mencukupi sepanjang bulan Ramadan dan Aidilfitri.

Timbalan Menteri berkenaan Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman berkata pihaknya telah mengarahkan pengimport dan pembekal kedua-dua bahan mentah itu  menyediakan bekalan mencukupi bagi menampung keperluan pengguna.

"Pengeluaran daging lembu bagi keperluan dalam negara hanya 28 peratus sahaja dan sudah tentu tidak mencukupi untuk menampung permintaan pengguna walaupun bukan pada bulan Ramadan atau musim perayaan.

"Kementerian sentiasa menyediakan bekalan yang mencukupi lebih awal untuk mengelakkan masalah kekurangan kedua-dua bahan mentah itu," kata beliau Tajuddin yang juga anggota Parlimen Pasir Salak berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan wang moreh kepada 59 masjid dan 163 surau bagi kawasan parlimen berkenaan di Masjid Al-Hidayah di sini, Ahad.

Tajuddin berkata kementerian hanya menyediakan keperluan bagi bekalan ayam dan daging manakala pengawalan harga terletak di bawah bidang kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK).

"Saya percaya KPDNKK tentu sudah bersiap sedia dengan pihak penguatkuasa untuk memantau dan memastikan harga ayam dan daging tidak naik sehingga membebankan pengguna.

"Peniaga tidak ada sebab untuk menaikkan harga sebab bekalan mencukupi dan tiada tanda-tanda bahawa kos pembekalan ayam atau kos pengeluaran daging dari negara pengimport meningkat," katanya.

Mengenai sumbangan moreh kepada masjid dan surau di kawasan Parlimen Pasir Salak, beliau berkata adalah menjadi kelaziman beliau sebagai wakil rakyat di kawasan itu memberi sumbangan sedemikian setiap tahun.

Tags / Kata Kunci: Ramadan , Ayam
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan