PAS Berterima Kasih Kepada Kerajaan Benarkan RUU Hudud Dibentang

Diterbitkan: Khamis, 26 Mei 2016 6:14 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: PAS berterima kasih kepada kerajaan kerana membenarkan usul Rang Undang-undang (RUU) Persendirian untuk meluluskan RUU Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016 dibentangkan di Dewan Rakyat, kata Presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

"Terima kasih kepada kerajaan kerana membenarkan usul ini dibuat," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini Khamis.

Beliau berkata usul persendirian yang sudah dibawa PAS sebanyak empat kali sejak tahun 1995 itu akhirnya diterima untuk dibentangkan pada persidangan Dewan Rakyat kali ini.

Mengulas lanjut, Abdul Hadi berkata usul persendirian yang dibentangkan untuk memperkasa Mahkamah Syariah itu hanya membabitkan orang Islam dan tidak  berkait dengan orang bukan Islam.

Terdahulu, Abdul Hadi membentangkan usul persendirian bertujuan meminda Seksyen 2 bagi menggantikan peruntukan dalam undang-undang sedia ada iaitu Mahkamah Syariah akan mempunyai kuasa ke atas penganut agama Islam, dan dalam hal-hal kesalahan di bawah perkara-perkara yang disenaraikan dalam butiran 1 Senarai Negeri, di bawah jadual kesembilan Undang-Undang Persekutuan.

Ia juga bagi memasukkan seksyen 2A iaitu dalam menjalankan undang-undang jenayah di bawah seksyen 2, Mahkamah Syariah berhak menjatuhkan hukuman yang dibenarkan oleh undang-undang syariah berkaitan hal-hal kesalahan yang disenaraikan di bawah seksyen yang disebutkan, selain hukuman mati.

Sementara itu, Naib Presiden PAS Idris Ahmad berkata penangguhan sesi bahas berhubung usul yang dibentangkan adalah untuk memberi peluang kepada semua Anggota Parlimen untuk mengikuti perbahasan itu pada sesi akan datang.

"Usul ini juga sebagai menyahut seruan Titah Diraja baru-baru ini untuk mengukuhkan Mahkamah Syariah, dan tidak membabitkan orang bukan Islam," katanya.

Dalam pada itu, Ketua Pemuda PAS Pusat, Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz mengakui pembentangan usul persendirian ini adalah bukti kejayaan kerjasama antara PAS dan Barisan Nasional (BN).

"Kerjasama itu wujud untuk perkara-perkara yang berdasarkan kepentingan bersama. Inilah contoh kerjasama yang PAS maksudkan. Kita berterima kasih kepada Speaker dan kerajaan yang membenarkan usul pindaan ini dibentangkan," katanya. - BERNAMA

Tags / Kata Kunci: RUU Hudud , Abdul Hadi Awang , PAS , Umno

iklan

Video

Khamis, 23 November 2017 11:18 PM

Fazura Sah Tunangan Fattah Amin

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 5:42 PM

Apa Terjadi Dengan Wartawan mStar?

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan