Kira-kira 100 Ditahan Kerana Sabotaj myIMMs - Ahmad Zahid - Berita Semasa | mStar

Kira-kira 100 Ditahan Kerana Sabotaj myIMMs - Ahmad Zahid

Diterbitkan: Khamis, 26 Mei 2016 2:50 PM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Polis menahan kira-kira 100 individu termasuk pegawai Jabatan Imigresen kerana mensabotaj Sistem Imigresen Malaysia (myIMMs), kata Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Timbalan Perdana Menteri berkata, pegawai berkenaan ditahan bersama ahli sindiket susulan siasatan dan pemantauan kegiatan itu sejak tiga bulan lalu.

Difahamkan, majoriti pegawai Imigresen yang itu ditahan adalah berpangkat rendah yang bertugas di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di Sepang.

"Pegawai terlibat bekerja dengan sindiket berkenaan untuk mendapatkan habuan. Tidak ada yang akan dilindungi jika terbukti melakukan kesalahan," katanya pada Khamis sambil menambah tindakan akan diambil terhadap semua terlibat.

Laporan Ketua Audit Negara 2015 mendedahkan myIMMS yang dibangunkan untuk menyokong operasi Jabatan Imigresen didapati gagal berfungsi.

Kemudahan biometrik bernilai RM10.3 juta untuk myIMMS bagi tujuan saringan dan identiti warga asing juga rakyat Malaysia yang sepatutnya dipasang di semua pintu masuk negara juga tidak dipasang.

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan