Pindahan Aset 1MDB Dijangka Selesai Pada Pertengahan Jun - Johari - Berita Semasa | mStar

Pindahan Aset 1MDB Dijangka Selesai Pada Pertengahan Jun - Johari

Diterbitkan: Rabu, 25 Mei 2016 6:16 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Pindahan aset 1Malaysia Development Bhd (1MDB) kepada Kementerian Kewangan (Diperbadankan) dijangka selesai pada pertengahan Jun ini, kata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Johari Abdul Ghani.

Kemudiannya, katanya, cabang pelaburan strategik kerajaan itu akan menjadi syarikat tidak aktif untuk menguruskan liabiliti dan bonnya yang ia telah terbitkan.

"Kementerian juga memutuskan 1MDB tidak lagi dibenarkan untuk membuat pinjaman daripada mana-mana institusi dan perlu menguruskan liabiliti dan bonnya melalui apa juga cara," kata Johari kepada pemberita di lobi Parlimen di sini, Rabu. 

Beliau juga berkata nilai aset dipindahkan dijangka meningkat dan mencukupi untuk menampung semua liabiliti 1MDB termasuk komitmen bonnya.

Mengenai penutupan operasi BSI Bank Ltd (BSI Bank) di Singapura, Johari berkata ia tidak akan memberi sebarang impak kepada operasi 1MDB.

"1MDB tidak mempunyai banyak urus niaga dengan mereka (BSI Bank)," katanya. 

Pihak Berkuasa Monetari Singapura (MAS) mengumumkan pada Selasa ia mengarahkan penutupan BSI Bank milik Switzerland di Singapura.

Notis hasrat telah diserahkan kepada bank itu untuk menarik balik statusnya sebagai bank saudagar di Singapura berhubung pelanggaran serius syarat-syarat anti pengubahan wang haram, pengawasan pengurusan operasi bank yang lemah dan salah laku oleh beberapa kakitangan bank. 

Terdahulu dilaporkan pengawal selia kewangan Switzerland bersetuju dengan pengambilalihan dan pembubaran BSI Bank, yang terbabit dalam siasatan 1MDB.

1MDB menjelaskan ia tidak pernah dihubungi oleh mana-mana pihak berkuasa undang-undang asing mengenai perkara berkaitan dengan syarikat itu tetapi mengesahkan pemilikan pelbagai pelaburan dananya tidak terjejas oleh pengumuman tersebut. -- Bernama

Tags / Kata Kunci: 1MDB , Johari Abdul Ghani , Parlimen
   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Isnin, 11 Jun 2018 8:00 AM

Ramadan anak Chow Kit

Kolumnis

iklan

Iklan