Tiada Ujian DNA Dan Kajian Arkeologi Tidak Beri Kesan Fakta Kewujudan Hang Tuah - Berita Semasa | mStar

Tiada Ujian DNA Dan Kajian Arkeologi Tidak Beri Kesan Fakta Kewujudan Hang Tuah

Diterbitkan: Rabu, 25 Mei 2016 3:24 PM

(Ubah saiz teks)

MELAKA: Ketiadaan ujian asid deoksiribonakliek (DNA) dan kajian arkeologi tidak memberi kesan terhadap fakta sejarah tentang kewujudan Hang Tuah, kata Pengerusi Institut Kajian Sejarah dan Patriotisme Malaysia (Iksep) Prof Datuk Dr Mohd Jamil Mukmim.

Beliau berkata ini kerana kajian mengenai legenda Melayu global itu dibuat pakar sejarah serta sastera sejak 60 tahun yang lepas dan mereka sepakat mengatakan Hang Tuah memang wujud.

"Bukti-bukti kewujudan pahlawan Hang Tuah amat kukuh dan tidak boleh dipertikaikan lagi...saranan ujian DNA diadakan tidak perlu dan membuang masa," katanya menerusi kenyataan kepada Bernama di sini.

Sebelum ini, pakar sejarah Prof Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim berpendapat ujian DNA perlu dilakukan bagi membuktikan sama ada Hang Tuah itu wujud atau hanya sebuah cerita dongeng semata-mata.

Pada 19 Mei lepas, Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata bukti arkeologi kewujudan Hang Tuah belum ditemui, namun majoriti sarjana tempatan bersepakat makam Hang Tuah terletak di Tanjung Keling, Melaka manakala keris Taming Sari adalah sebahagian daripada regalia Diraja Perak.

Dalam laporan khas Bernama mengenai pahlawan terbilang itu pada 9 Mei lepas, Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Idris Haron dipetik sebagai berkata Hang Tuah bukan figura mitos serta meminta pihak yang menafikan kewujudannya mengemukakan bukti kukuh.

Sambil menyokong kenyataan Idris, Mohd Jamil berkata Iksep menyarankan Jabatan Warisan Negara membuat kajian arkeologi secara menyeluruh, komprehensif dan berterusan berkaitan Sejarah Kesultanan Melayu Melaka.

"Iksep mendapati kajian arkeologi dibuat Jabatan Warisan Negara hanya sebahagian kecil sahaja. (Kajian itu perlu dilakukan) bukan sahaja di Kota Melaka tetapi di lokasi terpilih di seluruh rantau Kesultanan Melayu Melaka dalam abad ke-13 hingga 16," katanya.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan