Pengusaha Ladang Rempah, Herba Hasilkan Teknologi Hapuskan Aedes - Berita Semasa | mStar

Pengusaha Ladang Rempah, Herba Hasilkan Teknologi Hapuskan Aedes

Diterbitkan: Selasa, 24 Mei 2016 2:01 PM

(Ubah saiz teks)

PAGOH: Berkat kesabaran melakukan penyelidikan selama 12 tahun, pengusaha ladang rempah ratus dan herba terbesar Asia, Nasuha Kaisan akhirnya dapat menghasilkan teknologi kawalan biologi bagi menghapuskan nyamuk Aedes, vektor bawaan penyakit denggi.

Teknologi itu yang pertama seumpamanya di dunia, diusahakan bersama penyelidiknya dan kemudian diaplikasikan ke dalam bentuk produk iaitu penyembur penghalau serangga yang mengunakan bahan-bahan organik.

Menurut Nasuha, 65, produk itu yang dinamakan 'Natural Repellent' mengandungi enam jenis herba yang ditanam di ladangnya seluas 1,295 hektar di Jalan Muar-Pagoh dekat sini.

"Apabila digunakan penyembur penghalau serangga berbentuk pati wap ini, ia bertindak menutup lubang penafasan nyamuk Aedes yang akan menyebabkannya mati serta merta.

"Ia dihasilkan menggunakan teknologi hijau dan tidak mendatangkan kesan sampingan kepada manusia dan alam sekitar kerana kita menggunakan bahan organik dan bebas daripada bahan kimia dan racun yang mampu mendatangkan kesan sampingan kepada manusia," katanya.

Nasuha, yang juga pemilik Budayatama Corporation Sdn Bhd, syarikat yang mengeluarkan produk berasaskan herba, berkata dengan penggunaan dos yang sedikit, produk itu juga boleh menyembuhkan penyakit batuk kerana ia mampu menghilangkan cecair dalam paru-paru manusia.

Ia juga sesuai digunakan pekebun bagi menghalau dan membunuh serangga serta kulat perosak tanpa menggunakan racun dan bahan kimia bagi melindungi hasil tanaman mereka.

Tambahan pula, katanya, dalam zaman teknologi moden sekarang, masyarakat  perlu berubah dengan tidak mengunakan bahan mengandungi racun dan bahan kimia kerana ia akan mendatangkan kesan sampingan kepada darah manusia.

Ditanya bagaimana ilham produk itu tercetus, Nasuha berkata semuanya bermula daripada hasil kajian yang dilakukan bersama penyelidik terhadap daun-daun yang dimusnahkan serangga.

"Hasil kajian membuktikan bahawa daun tersebut juga boleh mendatangkan kesan toksik kepada serangga dan kita telah berjaya membuat satu formula bahawa campuran herba ini sesuai untuk menghapuskan serangga perosak termasuk nyamuk Aedes," katanya.

Mengenai ladangnya pula, Nasuha berkata ia mempunyai 6,000 jenis herba tempatan dan luar negara dan mula dibuka pada 1974.

Katanya ladang itu mampu mengeluarkan enam hingga 10 tan metrik bahan mentah setiap hari tanpa menggunakan racun ataupun bahan kimia.

Hasil pengeluaran ladangnya juga, Budayatama Corporation Sdn Bhd mampu menghasilkan pelbagai produk herba dengan jenama 'CT Herbs Spices Nasuha' dan pelbagai jenis rempah ratus dengan jenama 'Mak Siti'.

Nasuha berkata pelancaran bagi kedua-dua produk itu akan dilakukan pada Ramadan ini dan mereka yang berminat dengan produk itu boleh menghubungi beliau di talian 06-97372131, 06-9737035 atau datang ke ladang dan kilangnya yang terletak di KM19, Jalan Muar-Pagoh, Muar, Johor.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan