Pusat Tingkatan Enam Mod 1 Kini Dikenali Kolej Tingkatan Enam - Berita Semasa | mStar

Pusat Tingkatan Enam Mod 1 Kini Dikenali Kolej Tingkatan Enam

Diterbitkan: Ahad, 22 Mei 2016 7:07 PM

Menteri Pendidikan Datuk Seri Mahdzir Khalid menandatangani plak perasmian Kolej Tingkatan Enam Taman Mahsuri pada majlis perasmian Kolej Tngkatan Enam kali ke 2 di Pusat Tingkatan Enam Sekolah Menengah Kebangsaan Taman Mahsuri, Padang Serai, Kulim, Ahad. -fotoBERNAMA

(Ubah saiz teks)

KULIM: Berkuatkuasa Ahad, semua 10 pusat Tingkatan Enam Mod 1 di seluruh negara kini dikenali sebagai Kolej Tingkatan Enam, kata Menteri Pendidikan Datuk Seri Mahdzir Khalid.

Mahdzir berkata keputusan itu dibuat dalam usaha kementerian memantapkan imej, kualiti dan sistem pendidikan Tingkatan Enam sekali gus sebagai memberikan motivasi kepada pelajar berkenaan.

"Bagaimanapun penamaan kepada Kolej Tingkatan Enam ini hanya diberikan kepada pusat Tingkatan Enam Mod 1 sahaja.Dengan langkah penamaan kepada kolej ini diharapkan pelajar akan lebih  bersemangat untuk belajar dengan cemerlang di Tingkatan Enam ini," katanya selepas Majlis Perasmian Kolej Tingkatan Enam Taman Mahsuri di sini, Ahad.

Turut hadir Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian Kementerian  Pendidikan, Datuk Abdullah Mad Yunus dan Timbalan Pengarah Pendidikan Negeri  Kedah Sofaruddin Ismail.

Katanya pusat Tingkatan Enam Mod 1 mempunyai premis berasingan dengan sekolah arus perdana dan mempunyai pentadbiran tersendiri serta beroperasi  dengan sekurang-kurangnya 12 kelas.

Mod 2 pula merujuk kepada pemusatan kelas Tingkatan Enam sekurang-kurangnya 12 kelas di blok berasingan di sekolah arus perdana manakala Mod 3 merujuk kepada pemusatan kurang daripada 12 kelas dan berkongsi blok di sekolah arus perdana.

Mahdzir berkata selain itu Kolej Tingkatan Enam mempunyai premis dan  pentadbiran yang tersendiri, guru yang dilantik khas dan persekitaran pengajaran dan pembelajaran prauniversiti yang kondusif.

Beliau berkata pada 2020, Kolej Tingkatan Enam itu dijangka bertambah  sebanyak 44 buah, pusat Tingkatan Enam Mod 2 (91 buah) dan Mod 3 (384 buah).

Sementara itu Mahdzir berkata Kolej Tingkatan Enam Taman Mahsuri ini juga  nanti akan dikenali sebagai Kolej Tingkatan Enam Kulim yang kini mempunyai hampir 600 pelajar Tingkatan Enam.

Ketika berucap beliau mahu pelajar menjadi insan yang berjaya dan mampu  membawa negara ke era yang lebih gemilang.

"Kita tidak mahu ada politik kebencian dan tidak membenarkan rasis  perkauman dan kementerian mahukan mereka berjaya pada masa hadapan," katanya.
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan