Jangan Panik, Virus Zika Terpencil Di Singapura - Subramaniam - Berita Semasa | mStar

Jangan Panik, Virus Zika Terpencil Di Singapura - Subramaniam

Diterbitkan: Jumaat, 20 Mei 2016 9:47 PM

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr S.Subramaniam meminta rakyat Malaysia supaya tidak panik berikutan kes jangkitan virus Zika di Singapura, kerana ia adalah kes import dan terpencil.

Justeru itu, katanya, tiada sekatan perjalanan di antara Malaysia dan negara jiran itu kerana tiadanya petanda penyakit virus Zika merebak di republik itu. 

"Ia hanyalah kes terpencil. Ia bukannya wabak. Jika ia menular menjadi wabak, memanglah kita harus bimbang.

"Kerajaan Singapura sedang mengambil langkah yang sepatutnya untukmemastikan ia tidak merebak," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan berjumlah RM882,000 kepada kuil dan badan bukan kerajaan (NGO) India di pejabatnya di sini, Jumaat.

Sebagai langkah berjaga-jaga, Dr Subramaniam berkata Jabatan Kesihatan Johor akan mempertingkat kawalan nyamuk Aedes di negeri itu, yang pada masa sama dapat mengawal virus Zika yang disebarkan oleh vektor itu.

Pada 14 Mei lepas, Kementerian Kesihatan dan Agensi Sekitaran Kebangsaan Singapura melaporkan kes pertama jangkitan Zika yang diimport ke republik itu. 

Pesakit berkenaan merupakan ‘penduduk tetap Singapura’ dan pernah membuat perjalanan ke Sao Paulo, Brazil dari 27 Mac hingga 7 Mei lepas.

Sementara itu, Dr Subramaniam berkata Malaysia sedang bersedia untuk melaksanakan Pembangunan Ujian Klinik Fasa 1 menerusi rangka tindakan Projek Realisasi Fasa 1 (P1RP). 

Bercakap pada bengkel P1RP di sini, beliau berkata ujian klinikal itu memainkan peranan dalam memperluas keupayaan Malaysia membangunkan sains perubatan dan rawatan penyakit. 

Menurutnya industri farmaseutikal dan biofarmaseutikal tempatan akan memperoleh pengalaman langsung dalam memastikan keberkesanan dan keselamatan ubat-ubatan baharu.

"Kerajaan komited membangunkan Malaysia menjadi pusat kecemerlangan antarabangsa terkemuka bagi penghasilan ubat-ubatan dan strategi rawatan baharu.

"Kita peroleh banyak kelebihan ekonomi dengan membuka pintu kepada kajian-kajian fasa baharu," kata Dr Subramaniam.  -Bernama

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan