Bergaul Dengan Kumpulan Agama Lain Menjadikan Rakyat Lebih Memahami - PM - Berita Semasa | mStar

Bergaul Dengan Kumpulan Agama Lain Menjadikan Rakyat Lebih Memahami - PM

Diterbitkan: Jumaat, 20 Mei 2016 2:19 PM

Datuk Seri Najib Tun Razak

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Bergaul dengan kumpulan agama lain akan menjadikan rakyat Malaysia lebih memahami, dan bukannya memilih untuk melakukan keganasan kerana terpesong daripada ajaran agama mereka, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana menteri berkata amalan sedemikian akan menjadikan rakyat Malaysia lebih alim dan menjadi "rakyat Malaysia yang lebih baik, lebih memahami dan menghormati.

"Dengan mengurung diri dalam agama sendiri akan menyebabkan ketaksuban,  mencetuskan perasaan ekstrem dan perjuangan yang sesat atas nama agama.

"Ketika mereka cuba mengamalkan agama melalui cara yang terpesong ini, mereka hanya menggali kubur agama mereka sendiri," katanya dalam catatan blog beliau untuk mengucapkan Selamat Menyambut Hari Wesak kepada penganut Buddha.

Katanya di Malaysia, penganut agama Buddha merupakan yang kedua terbesar selepas masyarakat Islam.

Najib berkaya hakikat bahawa terdapat banyak kuil dan pusat penganut Buddha di negara ini, merupakan bukti kebebasan beragama di negara berbilang etnik dan agama di Malaysia.

Beliau mengakui ramai daripada kumpulan penganut Buddha yang membantu rakyat Malaysia semasa bencana alam di negara ini seperti banjir di Kelantan pada penghujung 2014.

"Adalah amat mengharukan melihat ramai penganut Buddha membantu mendekati masyarakat Islam dan komuniti Orang asli yang terjejas teruk akibat banjir yang melanda.

"Setiap hari sepanjang minggu kumpulan ini mengendalikan dapur bantuan, memberi makanan kepada yang memerlukan. Semasa Hari Raya, Tahun Baharu Cina, Depavali dan Krismas, mereka turut menghulurkan pek makanan yang mengandungi makanan kering, alat mandian, tuala, baju dan lain-lain kepada mereka yang memerlukan ini," katanya.

Beliau berkata beberapa kumpulan penganut Buddha juga mengedalikan rumah orang tua dan anak-anak yatim.

Penganut Buddha juga merupakan kumpulan terbesar yang memberikan ikrar janji untuk menderma kornea mereka di negara ini, membantu memberikan cahaya kepada yang catat penglihatan, katanya.


"Mereka melakukan ini semua atas tuntutan agama, menolong semua orang tanpa mengira agama. Saya mahu mengucapkan tahniah kepada anda yang patuh terhadap ajaran agama tanpa mementingkan diri," katanya.

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan