Tommy Banyak Berubah Selepas Insiden Hanyut Di Laut China Selatan - Berita Semasa | mStar

Tommy Banyak Berubah Selepas Insiden Hanyut Di Laut China Selatan

Diterbitkan: Khamis, 19 Mei 2016 9:01 AM

Alan bersama ibunya, Sum bercerita mengenai keadaan abangnya, Tommy.

(Ubah saiz teks)

KOTA KINABALU: Keluarga Tommy Lam, salah seorang mangsa yang berjaya diselamatkan selepas hanyut di Laut China Selatan menegaskan insiden itu banyak mengubah dirinya.

Adik bongsu mangsa, Alan berkata Tommy menjadi lebih penyayang dan meluangkan banyak masa bersama anak serta keluarganya.

Alan berkata keempat-mangsa yang terselamat itu berdepan pelbagai situasi antaranya seperti halusinasi dan memerlukan sedikit masa untuk memahami apa sebenarnya yang menimpa mereka.

"Namun Tommy sihat dan beransur pulih tetapi masih memerlukan ruang," kata Alan pada Rabu yang turut ditemani ibunya, Melody Sum.

Alan berkata keluarganya amat terhutang budi kepada pasukan mencari dan menyelamat keempat-empat mangsa sehingga membawa kepada penemuan mereka.

"Mereka berada di sana sehingga keempat-empat mangsa berjaya ditemui," katanya.

Bagi Sum, beliau sentiasa yakin anaknya itu masih selamat dan akan ditemui.

"Saya tidak pernah putus harapan. Pasukan menyelamat tidak menemui apa-apa petunjuk sebelum itu dan saya percaya mereka masih hidup dan berada di suatu tempat," katanya.

Pasukan mencari dan menyelamat yang diketuai Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) dengan bantuan Tentera Laut Diraja Malaysia, Tentera Udara Diraja Malaysia, polis marin dan beberapa lagi akhirnya berjaya menemui pemilik resort, Tommy, 44, pekerjanya, Armella Ali Hassan, 23, pasangan warga Sepanyol, David Hernandez Gasulla dan Martha Miguel di dalam sebuah bot nelayan Vietnam pada 12 Mei lalu.

Dalam kejadian 2 Mei lalu, keempat-empat mangsa dilaporkan hilang di perairan Pulau Balambangan.

Kejadian berlaku ketika kesemua mangsa menaiki sebuah bot gentian kaca dari Pulau Balambangan menuju ke Tanjung Simpang Mengayau.


iklan

Kolumnis

iklan

Iklan