Pakar Arkeologi Dunia Berkumpulan Bincang Tamadun Kedah Tua - Berita Semasa | mStar

Pakar Arkeologi Dunia Berkumpulan Bincang Tamadun Kedah Tua

Diterbitkan: Khamis, 19 Mei 2016 1:35 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Pakar sintesis kajian DNA terkemuka Prof Dr Stephen Oppenheimer dari University Oxford, United Kingdom adalah antara 29 pakar arkeologi dunia yang akan membincangkan mengenai Kedah Tua di Sungai Petani, Kedah selama dua hari mulai Sabtu ini.

Oppenheimer, 69, yang juga ahli genetik dan penulis, pakar yang diiktiraf dunia dalam sintesis kajian DNA dengan bukti arkeologi dan lain-lain untuk menjejaki migrasi purba, akan menyampaikan ucaptama bertajuk 'Kepentingan Semenanjung Malaysia semasa Prasejarah dan Peradaban' sempena penganjuran Persidangan Antarabangsa Kedah Tua.

Persidangan itu anjuran Pusat Penyelidikan Arkeologi Global (CGAR) Universiti Sains Malaysia (USM), Pihak Berkuasa Pelaksanaan Koridor Utara (NCIA), Jabatan Warisan Negara, Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan, Kerajaan Negeri Kedah, Malaysian Inbound Tourism Association (MITA) dan Pertubuhan Akitek Malaysia (PAM).

Ia bertujuan mengetengahkan Kedah Tua dan kepentingannya dalam rantau Asia Tenggara serta arkeologi global.

Persidangan yang diadakan bersempena Festival Kedah Tua 2016 (FKT2016) itu juga akan memberi tumpuan terhadap kepentingan arkeologi di Lembah Bujang dan membuat perbandingan antara semua tamadun utama dunia dari abad keenam Sebelum Masihi hingga abad ke-12 Masihi.

Pengarah CGAR USM Prof Datuk Dr Mokhtar Saidin berkata persidangan itu akan tertumpu kepada peranan dan sumbangan Sungai Batu dalam pembangunan tamadun utama dunia iaitu Mesopotamia, Mesir, Indus, China, Mesoamerica dan Greek Rome.

Beliau yang turut terlibat dalam penganjuran persidangan itu akan membentangkan beberapa kertas kerja termasuk mengenai Kerajaan Kedah Tua berikutan pertemuan bukti baharu di Kompleks Arkeologi Sungai Batu, Kedah.

Tapak arkeologi Sungai Batu terletak di ladang kelapa sawit berhampiran Sungai Petani.

Mokhtar berkata persidangan itu diadakan buat kali pertama selepas sembilan tahun penyelidikan dijalankan di tapak Sungai Batu yang telah dibuktikan kewujudannya bermula sejak 535 Sebelum Masihi sehingga kurun ke-17 Masihi.

"Perakuan itu dibuat oleh makmal pentarikhan radiokarbon beta-analytic Florida, Amerika Syarikat pada November 2015 selepas menjalankan analisis ke atas arang leburan besi yang ditemukan di tapak Sungai Batu," katanya.

Mokhtar berkata bermula sekitar 2,600 tahun dahulu, masyarakat di Sungai Batu telah memulakan satu tamadun yang pada peringkat ini, adalah yang terawal untuk Asia Tenggara.

"Jadi dengan perakuan dari makmal pentarikhan radiokarbon beta-analytic Florida, kami sudah ada data yang lebih lengkap yang menunjukkan bila Kedah Tua bermula walaupun ia telah ditemukan sejak 1840-an berdasarkan data yang diperoleh dari Lembah Bujang," katanya.

Beliau berkata perbincangan mengenai data-data yang diperoleh itu juga dijangka sangat menarik kerana ia adalah berdasarkan penemuan industri besi di Sungai Batu.

"Kita tahu apa aktiviti mereka, kita jumpa tapak pelabuhan, kita jumpa bangunan ritual dan juga tapak bangunan syahbandar yang menguruskan pelabuhan," tambahnya.

Menyentuh mengenai Festival Kedah Tua 2016, Mokhtar berkata ia lebih berbentuk ilmiah bagi memberi pendedahan kepada masyarakat secara umumnya dengan melihat sendiri apa yang dikatakan sebagai tapak tertua di Asia Tenggara.

"Bagi festival ini, orang ramai akan dibawa secara berpandu untuk melihat buat pertama kali semua tapak yang menggambarkan sebuah kompleks yang berkaitan satu sama lain seperti tapak ritual, tapak pelabuhan dan tapak syahbandar," katanya.

Festival itu yang diadakan Jumaat ini bermula dengan program lawatan ke Kompleks Arkeologi Sungai Batu dan majlis perasmian pada 3 petang. 

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan