Kerajaan P. Pinang Diminta Ambil Tindakan Premis Bela Banyak Anjing - Berita Semasa | mStar

Kerajaan P. Pinang Diminta Ambil Tindakan Premis Bela Banyak Anjing

Diterbitkan: Isnin, 16 Mei 2016 12:39 PM

Gambar hiasan.

(Ubah saiz teks)

GEORGE TOWN: Kerajaan negeri diminta mengambil tindakan terhadap sebuah premis yang memelihara anjing dalam kuantiti yang banyak di Jalan Datuk Haji Ahmad Badawi di Kepala Batas.

Shariful Azhar Othman (BN-Bertam) berkata pemeliharaan anjing dalam kuantiti yang besar di perkampungan yang mempunyai ramai orang beragama Islam telah menganggu kehidupan harian penduduk.

Beliau berkata pihaknya telah banyak kali membuat aduan kepada Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) berhubung masalah itu, namun tiada tindakan diambil.

Saya cadangkan premis pemeliharaan anjing itu dipindahkan ke kawasan lain demi kepentingan penduduk Islam kawasan itu," katanya ketika sesi soal jawab  persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN), di sini hari ini.

Sementara itu, Exco Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalu Lintas dan Tebatan Banjir Negeri Chow Kon Yeow ketika menjawab soalan itu berkata MPSP telah menerima aduan dan tindakan sedang diambil pihak berkuasa.

Chow berkata MPSP telah menjalankan pemeriksaan dan mendapati premis dalam keadaan bersih tetapi air cucian najis disalur secara terus ke parit awam.

"Satu notis kacau ganggu telah dikeluarkan kepada pemilik premis supaya tidak menyalurkan air cucian secara terus ke parit awam dan satu kompaun telah  dikeluarkan atas kesalahan tidak mematuhi syarat notis untuk mengurangkan bilangan anjing," katanya.

Beliau berkata MPSP juga menjalankan tindakan penguatkuasaan termasuk pemantauan sebanyak enam kali dan meminta pemilik itu membina tembok dinding supaya ia dilindungi daripada penglihatan orang ramai di kawasan tersebut.

Kerajaan negeri akan mempertimbangkan cadangan premis itu dipindah ke kawasan lain, katanya.

   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan