Sokongan Rakyat Sarawak Meningkat Kepada Kerajaan, BN - PM - Berita Semasa | mStar

Sokongan Rakyat Sarawak Meningkat Kepada Kerajaan, BN - PM

Diterbitkan: Isnin, 9 Mei 2016 11:24 AM

Najib Tun Razak.

(Ubah saiz teks)

PUTRAJAYA: Keputusan pilihan raya negeri Sarawak pada Sabtu lepas menunjukkan sokongan rakyat Sarawak semakin meningkat pada Barisan Nasional (BN) dan kerajaan pimpinan BN, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Isnin.

Dengan mandat besar sedemikian yang diberikan, beliau berkata pegawai kerajaan, anggota perkhidmatan dan pentadbiran awam perlu sentiasa mendengar denyut nadi dan apa yang dirasai oleh rakyat.

Katanya, agenda kerajaan adalah memenuhi kehendak rakyat termasuk di Sarawak dan Sabah, yang merupakan negeri luas, walaupun ia memakan masa dan melibatkan kos tinggi.

"Kita boleh fikirkan penyelesaian seperti menyediakan setiap batang jalan memenuhi piawaian Jabatan Kerja Raya dan semua rumah panjang mesti dilindungi dengan 'network pipeline' dan menggunakan kreativiti atau micro hydro sistem.

"Inilah contoh-contoh yang boleh kita fikirkan. Tidak melakukan bukan satu alternatif dan tidak boleh biarkan mereka tanpa kemudahan asas. Ini adalah salah dari segi moral," katanya ketika berucap pada perhimpunan bulanan Jabatan Perdana Menteri di sini Isnin.

BN Sarawak memenangi 72 daripada 82 kerusi dalam pilihan raya negeri ke-11 pada Sabtu.

Najib berkata komitmen kerajaan persekutuan dan kerajaan negeri adalah merupakan asas kejayaan yang perlu diteruskan.

Katanya, kemenangan BN di Sarawak juga menunjukkan harapan rakyat kepada kerajaan untuk melaksanakan pembangunan, yang merupakan satu agenda terpenting perlu dilaksanakan dalam jangka masa tertentu.

Beliau berkata kerajaan sentiasa mempunyai hala tuju dan pelan pembangunan yang disusun begitu baik untuk melaksanakan pelan agar sampai ke peringkat akar umbi.

"Kerajaan mempunyai pelan dan kerajaan sedang melaksanakannya. Maka, rakyat akan lebih yakin dengan apa yang kita janji dan menepati apa yang dikotakan.

Kita jangan lupa, ini adalah tanggungjawab kita," katanya.

Sebagai contoh, Najib menjelaskan kerajaan telah melaksanakan pelbagai program yang dikehendaki oleh rakyat Sarawak dan seluruh Malaysia, seperti melaksanakan projek pembangunan Lebuhraya Pan Borneo.

"Kita masih mampu menjaga kebajikan pegawai-pegawai awam, kenaikan tahunan khas satu mata tangga gaji pada 1 Julai tetap dilaksanakan. Kita juga laksanakan tangga gaji minimum lebih tinggi," katanya. - BERNAMA


Tags / Kata Kunci: BN , PRN Sarawak , Najib Tun Razak
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan