Peter Bellew Optimis Tentang Masa Depan MAS - Berita Semasa | mStar

Peter Bellew Optimis Tentang Masa Depan MAS

Diterbitkan: Rabu, 4 Mei 2016 11:34 AM

Peter Bellew

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Pengarah Eksekutif dan Ketua Pegawai Operasi (COO) Malaysia Airlines Bhd (MAS) Peter Bellew berkata beliau optimis tentang masa depan syarikat penerbangan itu yang disifatkannya sebagai sedang bergerak ke arah landasan yang betul.

"Kami akan memperbaikinya... ia akan diatasi. Selepas itu, kami (juga) perlu berkembang dan bergerak ke hadapan. Ia perlu menjadi lebih baik, lebih baik dan lebih baik," kata Bellew pada taklimat media yang dianjurkan oleh pengeluar pesawat Perancis-Itali, Avions de Transport Regional (ATR).

"Saya di sini selama lapan bulan, dan saya tidak pernah seketika pun saya ragu-ragu tentang perkara ini," katanya.

Bellew, bagaimanapun tidak berkongsi berapa banyak lagi baki kerja yang perlu dilakukan untuk memperbaiki syarikat penerbangan itu, yang mencatatkan keuntungan pertama pada Februari tahun ini selepas beberapa tahun mengalami kerugian dan berdepan dua bencana udara pada 2014.

"Ia agak awal...tetapi ada banyak contoh yang kita telah mula melihat kemajuannya," katanya.

"Kami perlu meningkatkan jualan, yang merupakan sebahagian daripada apa yang kami lakukan sekarang, dan segalanya menunjukkan peningkatan yang agak pesat.

"Pesawat kami akan melalui satu proses baik pulih secara besar-besaran. Kami juga melakukan rombakan lengkap terhadap (Airbus) A330, mengubah proses-proses dan penyelenggaraan besar pertama kami untuk A380 telah bermula," kata Bellew.

Beliau telah dilantik sebagai pengarah eksekutif hampir dua minggu lalu selepas Ketua Pegawai Eksekutif Christoph Mueller telah memilih untuk meletak jawatan atas sebab peribadi. Mueller akan meninggalkan MAS pada September tahun ini.

Diminta menggambarkan beberapa hari pertama di tempat kerja sebagai pengarah eksekutif baharu,  Bellew berkata: "Tidak banyak yang berubah. Ini adalah urusan perniagaan 24 jam sehari, tujuh hari seminggu. Ia tidak mengubah kerja saya sehari-hari, walaupun dengan beberapa tanggungjawab tambahan. Ia begitu sibuk dan menyeronokkan," katanya.

Bellew datang dengan lebih dari 30 tahun pengalaman dalam penerbangan dan industri pelancongan.

Bagi pesawat A350, beliau berkata, empat buah akan tiba pada suku ketiga 2017, yang pada mulanya akan berulang-alik di kawasan serantau dan kemudian beberapa buah lagi akan digunakan untuk laluan London, yang merupakan satu-satunya destinasi Eropah di mana MAS terbang secara langsung pada masa ini.

"Bagi pesawat A380, kami memerlukan sekurang-kurangnya sehingga pertengahan 2018 dan tidak ada keperluan segera selepas itu," katanya.
Tags / Kata Kunci: MAS , Peter Bellew
   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan