Media Diingat Ambil Langkah Hentikan Penerbitan Tidak Beri Manfaat - Berita Semasa | mStar

Media Diingat Ambil Langkah Hentikan Penerbitan Tidak Beri Manfaat

Diterbitkan: Selasa, 26 April 2016 7:11 PM

Mohamed Apandi Ali.

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali mengingatkan pengamal media supaya mengambil langkah segera untuk menghentikan penyiaran berita tidak bermanfaat dan menentusahkan kebenaran setiap penulisan dalam usaha memastikan ketenteraman awam negara kekal terpelihara.

Beliau berkata dalam keghairahan mendukung prinsip kebebasan hak asasi, pengamal media tidak seharusnya menggadai dan menggugat keharmonian kaum dan agama dalam kalangan masyarakat majmuk di negara ini.

Selaku pengamal media, katanya mereka perlu sedar bahawa tanggungjawab yang digalas bukanlah satu tanggungjawab yang boleh dipandang ringan kerana setiap penulisan, pandangan dan laporan yang diterbitkan mampu mencorak pemikiran rakyat Malaysia.

"Adalah amat penting setiap laporan dan penerbitan dibuat secara berhemah dan bertanggungjawab, kebebasan bersuara perlu diimbangi dengan etika kewartawanan yang baik," katanya ketika berucap pada Jamuan Tengah Hari Bersama Editor dan Pengamal Media di sini, Selasa.

Majlis itu yang bertema 'Media dan undang-Undang: Perspektif Negara' dianjurkan bersama oleh Institut Akhbar Malaysia dan Institut Pengajian Kewartawanan.

Ia dihadiri kira-kira 100 pensyarah Institut Pengajian Tinggi, pengarang, penyunting dan wartawan daripada pelbagai syarikat media.

Mohamed Apandi berkata penyebaran laporan tidak tepat boleh menyebabkan kerugian, kekacauan dan ketidakharmonian yang tidak boleh diperbaiki, justeru nitu, setiap perkataan dan ungkapan hendaklah dibuat dengan berhemah, teliti dan tepat.

"Tidak dinafikan bahawa media hari ini memainkan peranan yang sangat penting dan merupakan medium utama dalam proses penyampaian berita dan maklumat kepada setiap lapisan masyarakat.

"Era ini, media memiliki kuasa yang amat luar biasa yang mampu mencorakkan pemikiran serta kepercayaan masyarakat dalam sesuatu perkara," katanya.

Bagaimanapun, katanya, kebebasan bercakap dan bersuara dalam kalangan pengamal media di negara ini adalah tidak mutlak dan tertakluk kepada beberapa sekatan perundangan bagi memelihara keselamatan Persekutuan, hubungan baik dengan negara lain dan ketenteraman awam atau prinsip moral.

Menurutnya sekatan perundangan itu selaras dengan artikel 29(2) Pengisytiharan Hak Asasi manusia Sejagat yang digubal bagi mengiktiraf dan menghormati hak dan kebebasan orang lain serta mencapai keperluan moral, ketenteraman awam dan kesejahteraan umum dalam masyarakat demokratik.

"Oleh yang demikian, kuasa yang ada pada media yang boleh mempengaruhi orang awam wajar digunakan dengan bertanggungjawab bagi memajukan agenda nasional untuk memelihara ketenteraman awam dan kesejahteraan umum dalam sebuah negara berbilang-bilang kaum," katanya.

Selain itu, katanya pengamal media juga boleh dikenakan tindakan sivil mengikut Akta Fitnah 1957 dan diarah untuk membayar pampasan sekiranya terbukti laporan yang diterbitkan berunsur fitnah dan mengakibatkan reputasi mana-mana pihak terjejas akibat pelaporan itu.

Walaupun belum ada pengamal media pernah dikenakan tindakan undang-undang mengikut Akta Hasutan, beliau berkata mereka harus sentiasa berwaspada dan mengelak daripada menerbitkan sebarang tulisan yang mempunyai kecenderungan menghasut yang boleh menggugat keharmonian yang dinikmati.

"Sebagai negara berdaulat dan merdeka, kita mempunyai hak dan tanggungjawab yang cukup besar dalam mencorak dan menentukan acuan yang paling sesuai untuk rakyat dan negara kita. Apa yang sesuai untuk negara lain tidak semestinya sesuai untuk Malaysia," katanya. - BERNAMA

Tags / Kata Kunci: pengamal media , Mohamed Apandi Ali
   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan