Air Empangan Bukit Merah Mampu Bertahan Sebulan Lagi - Berita Semasa | mStar

Air Empangan Bukit Merah Mampu Bertahan Sebulan Lagi

Diterbitkan: Isnin, 25 April 2016 8:38 PM

Cuaca panas dan kering luar biasa yang berkait rapat dengan fenomena El-Nino melanda negara menyebabkan empangan Tasik Bukit Merah mengering.

(Ubah saiz teks)

BAGAN SERAI: Air di Empangan Bukit Merah di sini hanya mampu bertahan selama 30 hari lagi jika tiada hujan di kawasan tadahan dalam masa terdekat, kata Pengerusi Jawatankuasa Kemudahan Awam, Infrastruktur, Tenaga dan Air Perak, Datuk Zainol Fadzi Paharudin.

Beliau berkata, disebabkan itu terdapat kemungkinan besar Lembaga Air Perak (LAP) akan membuat catuan berkala secara berperingkat terutama apabila paras air di empangan tersebut menyusut sehingga 5.20 meter.

Katanya sekiranya catuan bekalan dilaksanakan seramai 250,000 pengguna di daerah Kerian, Kamunting dan Taiping akan terjejas. 

"Empangan Bukit Merah semakin hari semakin menyusut, dan pada hari ini paras air adalah 6.06 meter. Untuk sampai ke paras 5.20 meter, ia mengambil masa kira-kira 23 hari. 

"Sehubungan itu, kita minta penduduk supaya berjimat dalam menggunakan air bagi mengelak pembaziran," katanya kepada pemberita selepas meninjau empangan itu di sini, Isnin. 

Menjelas lanjut Zainol Fadzi berkata dalam usaha untuk meningkatkan kapasiti bekalan air di empangan itu, pembenihan awan telah dilakukan sejak 12 April lalu hingga sekarang.

Katanya, Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) sedang membekalkan pam air kepada para petani untuk memastikan 17,900 hektar tanaman padi yang ditanam sejak awal Februari lalu tidak terjejas. 

Tambah Zainol Fadzi pihaknya juga sedang merangka cadangan untuk mendalamkan lagi kolam tadahan Bukit Merah daripada 8.68 meter sekarang kepada 10.05 meter yang dianggar menelan kos RM200 juta. -- Bernama 


   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan