El Nino: Tiada Lagi Tasik Di Taman Tasik Bukit Merah - Berita Semasa | mStar

El Nino: Tiada Lagi Tasik Di Taman Tasik Bukit Merah

Diterbitkan: Jumaat, 22 April 2016 11:07 AM

Pemandangan di Bukit Merah Laketown Resort yang dirakamkan menggunakan drone. -fotoTHESTAR

(Ubah saiz teks)

KERIAN: Pembenihan awan telah dilakukan di utara tanahair, namun fenomena El Nino masih menjejaskan empangan seluas 4,000 hektar di sini, yang juga menjadi sebahagian daripada kawasan pelancongan Bukit Merah Laketown Resort.

Empangan Bukit Merah mempunyai paras air kurang dari enam meter dan hanya tinggal 14 peratus air walaupun mempunyai kawasan tadahan berkeluasan 480 km persegi.

Lebih dari dua pertiga permukaan tasik itu kini kering dan menjadi landskap sepi dengan tunggul-tunggul pokok mati yang selama ini ditenggelami air dapat dilihat.


"Selepas pembenihan awan, hujan turun hampir setiap petang dan malam tetapi ia tidak banyak membantu meningkatkan paras air empangan.

"Tasik ini telah kehilangan terlalu banyak air," kata Pengerusi Jawatankuasa Kemudahan Awam, Infrastruktur, Tenaga dan Air negeri, Datuk Zainol Fadzi Paharudin, Khamis.


Tolok hujan pada malam Rabu, katanya, menunjukkan hanya peningkatan sebanyak 2mm.

Sejak 11 April, pesawat yang sarat dengan garam halus diterbangkan untuk melakukan pembenihan awan di empangan di Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Perak, Melaka dan Negeri Sembilan.

Sementara itu, pesawah padi mengalami kerugian besar kerana paras air yang ada tidak lagi mampu sampai ke pintu-pintu pelepasan empangan untuk disalurkan ke sawah mereka.

Mereka kini merayu kewangan untuk sara hidup daripada kerajaan Persekutuan melalui Pengerusi Pertubuhan Peladang Perak Datuk Seri Dr Raja Ahmad Zainuddin Raja Omar, yang berkata bahawa mereka telah kehilangan sekurang-kurangnya RM8 juta kerana musim penanaman yang terhenti.

Beratus-ratus kolam ikan arowana, yang boleh dilihat di sepanjang Lebuhraya Utara-Selatan di sebelah Tasik Bukit Merah, kini menahan stok ikan mereka yang bernilai ratusan ribu ringgit bagi setiap ladang di kolam-kolam takungan kerana masalah air.

Turut menerima kesan adalah Bukit Merah Laketown Resort.

Walaupun masih beroperasi, kebanyakan aktiviti tasik telah dihentikan.

Pemandu bot Mohd Yusof Shamsuri, 58, berkata, Pulau Orang Utan Bukit Merah telah ditutup selama dua minggu.


"Bot penumpang kami hanya tersadai di jeti," katanya.

Seorang penduduk kampung, Shamsudin Mohammad, 66, berkata tasik itu mula mengering pada bulan Disember.

"Kami berdepan dengan musim kering setiap tahun, tetapi ini adalah yang paling teruk yang pernah saya lihat sejak tinggal di sini pada tahun 1960.

"Tempat yang pernah menjadi kawasan yang sempurna untuk menangkap ikan kini tiada lagi," katanya.

Selain Empangan Bukit Merah, infokemarau.water.gov.my juga menyenaraikan dua empangan lain yang berada dalam zon bahaya.

Empangan Bukit Kwong di Kelantan hanya mempunyai 7.81 peratus air yang tinggal dan Empangan Labong di Johor hanya mempunyai 11.98 peratus air.

Tetapi keadaan adalah berbeza di Lembah Klang apabila pengurusan taman tema tidak bimbang mengenai potensi kekurangan air.

Pengurus Desa Water Park David Wan berkata mereka mempunyai tangki simpanan untuk menyediakan air yang cukup untuk taman itu beroperasi untuk sekurang-kurangnya dua hingga tiga hari semasa krisis air.

Pengarah Pemasaran Sunway Lagoon Michelle Gregory berkata ancaman kekurangan air tidak berlaku kerana bekalan air di taman itu datang terus dari tasik dan sama sekali tidak bergantung kepada sumber-sumber luar.
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan