Keluarga Terkejut Murid Dihukum Rotan Keterlaluan - Berita Semasa | mStar

Keluarga Terkejut Murid Dihukum Rotan Keterlaluan

Diterbitkan: Jumaat, 22 April 2016 10:13 AM

(Ubah saiz teks)

JOHOR BAHRU: Seorang guru tuisyen didakwa telah merotan seorang budak perempuan berusia lapan tahun kerana tidak menyiapkan kerja sekolahnya.

Bapa tiri kepada murid Tahun Dua itu berkata anaknya dilihat mempunyai kesan rotan pada tangan dan kakinya apabila dia pulang dari pusat tuisyen itu di bandar Melaka kira-kira pukul 7.15 petang pada 12 April.

Beliau berkata, anaknya itu telah dihantar ke sana kira-kira pukul 2 petang.

"Saya terkejut apabila melihatnya dan menghubungi pusat itu.

"Guru itu berkata anak perempuan saya lembab dalam pembelajaran dan tidak menyiapkan kerja rumahnya. Itulah sebab mereka memukulnya.

"Walaupun mereka telah memberitahu kami yang mereka memang menggunakan kaedah itu untuk mengajar kanak-kanak, saya tidak fikir mereka akan memukulnya sehingga ke tahap itu," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar yang dibuat oleh Timbalan Pengerusi Biro Pengaduan Awam  MCA Pasir Gudang Lim Thow Siang di sini, Khamis.

Ketika dihubungi, datuk kepada pelajar itu yang membuat laporan polis di Balai Polis Tengkera, Melaka pada 13 April, berkata beliau dan isterinya telah menjaga mangsa sejak dia masih bayi di rumah mereka di Melaka.

"Anak perempuan saya bekerja di Singapura dan tinggal di Johor Baru dengan bapa tiri kanak-kanak itu di mana beliau menjalankan perniagaan," katanya.

Beliau mendakwa bahawa ini bukan kali pertama murid itu telah dirotan di pusat tuisyen itu, 'tetapi biasanya mereka hanya memukul tangannya'.

Budak perempuan itu telah dibawa menjalani pemeriksaan di Hospital Melaka, katanya.

Ketua Polis Melaka Datuk Ramli Din berkata beliau telah mengarahkan pegawai-pegawainya untuk menangkap guru tersebut.

"Kami sedang menyiasat kejadian itu berdasarkan laporan yang dibuat oleh datuknya," katanya

Tags / Kata Kunci: guru tuisyen , rotan murid

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan