Abu Zahar Tegur Pembangkang Buat Sidang Media Di Lobi - Berita Semasa | mStar

Abu Zahar Tegur Pembangkang Buat Sidang Media Di Lobi

Diterbitkan: Selasa, 19 April 2016 5:26 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Yang Dipertua Dewan Negara, Tan Sri Abu Zahar Ujang menegur tindakan beberapa Anggota Parlimen pembangkang yangmengadakan sidang media di lobi Parlimen, di sini sewaktu persidangan DewanNegara berlangsung.

Beliau yang secara kebetulan melalui ruangan berkenaan kemudian mengarahkan sidang media mengenai isu laporan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) 1Malaysia Development Berhad (1MDB) itu, dihentikan. 

Mereka yang mengadakan sidang media bersama adalah Dr Tan Seng Giaw (DAP-Kepong) yang juga Naib Pengerusi PAC, Tony Pua (DAP-Petaling Jaya Utara), Datuk Kamarul Baharin (PKR-Telok Kemang) dan William Leong (PKR-Selayang).

Abu Zahar berkata Anggota Parlimen perlu menghormati persidangan Dewan Negara yang sedang berlangsung. "Saya tidak mahu persidangan Dewan Negara diganggu. Ini Dewan Negara bukan Dewan Rakyat," katanya kepada Anggota Parlimen berkenaan pada Selasa.

Bagaimanapun, Pua meneruskan sidang media itu di luar lobi Parlimen.

PAC yang dianggotai Anggota Parlimen Barisan Nasional (BN) dan pembangkang, mengeluarkan Laporan Kawalan Pengurusan Tadbir Urus 1MDB setebal 106 muka surat, pada 7 April lepas.

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan