Laporan PAC Mengenai 1MDB Dibuat Sebulat Suara - Berita Semasa | mStar

Laporan PAC Mengenai 1MDB Dibuat Sebulat Suara

Diterbitkan: Ahad, 10 April 2016 8:36 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Laporan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) berkaitan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dibuat secara sebulat suara oleh kesemua 14 anggota PAC termasuk Anggota Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua.

Pengerusi PAC, Datuk Hasan Arifin berkata jika konsensus jawatankuasa itu memerlukan penilaian terhadap sesuatu dokumen atau mendapatkan kenyataan saksi, beliau sebagai pengerusi akan memastikan ia dilaksanakan.

"Pada peringkat itu, jika terdapat mana-mana anggota jawatankuasa merasakan keperluan untuk memperoleh maklumat lebih terperinci, mereka akan mengutarakannya pada prosiding yang dijalankan di mana objektif utama adalah untuk menyediakan analisis terperinci mengenai transaksi 1MDB untuk dibentangkan kepada Parlimen," katanya dalam kenyataan di sini, Ahad.

Beliau berkata sepanjang prosiding PAC, jawatankuasa itu perlu mematuhi semua prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan dalam Peraturan Mesyuarat bagi memastikan siasatan dijalankan secara bebas dan tidak berpihak.

"Kesemua anggota PAC secara konsensus telah menyatakan persetujuan dengan jelas tanpa sebarang paksaan dan keraguan serta dicatatkan melalui minit mengenai prosiding laporan yang disediakan dan hasil siasatannya," jelas Hasan.

Sebelum ini, Pua dilaporkan berkata beliau hanya 80 peratus berpuas hati dengan laporan jawatankuasa itu mengenai 1MDB.

Setiausaha Publisiti Kebangsaan DAP itu juga berkata siasatan PAC terhadap 1MDB menjadi sukar selepas pertukaran pengerusi jawatankuasa berkenaan.

PAC, yang dianggotai Anggota Parlimen Barisan Nasional (BN) dan  pembangkang, mengeluarkan Laporan Kawalan Pengurusan Tadbir Urus 1MDB setebal 106 muka surat itu pada Khamis.

PAC antara lain mengesyorkan pihak berkuasa supaya menyiasat bekas ketua pegawai eksekutif 1MDB Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi dan pihak berkaitan dengan pengurusan syarikat pelaburan strategik milik kerajaan itu.

Tags / Kata Kunci: 1MDB , PAC
   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan