PetroSaudi Bukan Milik Kerajaan Arab Saudi - Berita Semasa | mStar

PetroSaudi Bukan Milik Kerajaan Arab Saudi

Diterbitkan: Khamis, 7 April 2016 2:03 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: PetroSaudi International Ltd tidak ditubuhkan pada tahun 2000 dan bukan milik kerajaan Arab Saudi sebagaimana yang dinyatakan Pengarah Eksekutif Pembangunan Perniagaan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) Casey Tang.

"Maklumat oleh Tang itu turut diakui beberapa ahli lembaga pengarah 1MDB dan bekas ahli lembaga pengarah 1MDB semasa memberi keterangan di hadapan PAC pada Jun 2015," kata Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) pada Khamis.

Menurut PAC, ia tidak dapat mengesahkan sama ada PetroSaudi International Ltd sebenarnya dimiliki Raja Abdullah atau kerajaan Arab Saudi.

"Pemeriksaan daripada laman web PetroSaudi International Ltd mendapati bahawa syarikat itu hanya ditubuhkan pada 2005 dan merupakan sebuah syarikat persendirian tanpa ada kaitan dengan kerajaan Arab Saudi.

"Pemeriksaan PAC mendapati Tarek Obaid merupakan pengarah tunggal PetroSaudi International Ltd berdasarkan "Written Resolution of the Sole Director of the Company". Oleh itu, kenyataan Tang didapati tidak tepat," kata PAC dalam laporannya mengenai 1MDB.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan